ISELJAVANJE

TUŽNA PRIČA O OPUSTJELOJ SLAVONIJI U školi kod Đakova ostali su samo jedna učiteljica i tri učenika, braća Stjepan, Mislav i Leon Patrik...

 Osnovna škola Drenje

Iseljavanje i nizak natalitet uzeli su maha posljednjih godina u Hrvatskoj, a to najbolje dokazuje situacija u jednoj osnovnoj školi u Slavoniji.

Naime, za razliku od cike i živosti koja se ori većinom školskih hodnika, u maloj područnoj školi u Kućancima Đakovačkim već godinama nema gužve, piše Osnovna škola Drenje na svojim internetskim stranicama.

Ove godine tu školu pohađaju samo tri učenika u kombiniranom razrednom odjelu: prvašić, te učenici trećeg i četvrtog razreda sjede zajedno u istoj prostoriji, a još je zanimljivije što su njih trojica braća - Stjepan, Mislav i Leon Patrik Bobinac.

Rezultat je to višegodišnjeg napuštanja sela u kojem je sve manji broj mladih ljudi pa i djece.

Prema riječima ravnatelja matične škole u Drenju Darka Čote, u Kućancima je prije deset godina nastavu pohađao 21 učenik te je uz sadašnju učiteljicu bila zaposlena još jedna.​

Unatoč sve manjem broju đaka škola opstaje iako su prognoze za naredne godine loše što se tiče povećanja broja učenika.

- Ja sam ovdje u Kućancima 22 godine. Počela sam sa 23 učenika u četverorazrednoj kombinaciji i evo, iz godine u godinu broj se smanjivao, kazala je za Novu TV učiteljica Jadranka Novaković.

Broj učenika desetkovan je i u matičnoj školi u Drenju.

- 2010. godine kad sam postao ravnatelj bilo je 282 učenika u ovoj školi. Sad imamo 191 učenika. To je 91 učenik manje u 6 godina. To je praktički elementarna nepogoda, ističe ravnatelj Čota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:03