GODINAMA PROPADA

TUŽNA PRIČA O VELEBNOM ZDANJU USRED STARE JEZGRE NAŠEG PITORESKNOG GRADIĆA Već godinama zjapi prazno i zapušteno, a vlasnik je imao velike planove

Hotel Kristal
 Barbara Ban / Hanza Media

U utorak u 15 sati Fina je objavila početak prve javne dražbe hotela Kristal u Umagu koji već nekoliko godina propada u samom centru tog istarskog grada.

Početna cijena za nadmetanje je 68.533.473,75 kuna, a konačnu odluku o prodajnoj cijeni i kupcu donosi nadležno tijelo. Inače, utvrđeno je da je vrijednost hotela oko 91 milijun kuna, ali je ova nekretnina poprilično opterećena raznim teretima u vrijednosti od 50-ak milijuna kuna. Vjerojatno je to i razlog zašto hotel prvotno nije bio prodan.

Nadmetanje će početi 25. veljače sljedeće godine u ponoć, a završit će 9. ožujka u sekundu do pola noći. Zainteresirani kupci najprije moraju položiti jamčevinu u iznosu od 4,5 milijuna kuna.

Inače, Trgovački je sud u Rijeci, kao stečajni sud dužnika tvrtke Punta Internacional d.o.o u stečaju, koja je upravljala hotelom, donio zaključak 13. studenog kojim je odredio uvjete i način prodaje nekretnina stečajnog dužnika.

Hotel ima osamdeset soba, 8.670,13 kvadrata površine korisne vrijednosti, a smješten je na građevinskom zemljištu od 5.566,10 kvadrata. Stečajni upravitelj ovog ogromnog hotela u centru Umaga Dražen Ezgeta tvrdi da je interes velik te se nada da će se hotel brzo prodati. To bi svakako bila dobra vijest za sam Umag čija starogradska jezgra poprilično “pati“ zbog zatvorenog hotela. S jedne strane taj je prostor napušten i zapušten, a zauzima velik dio starog grada, a s druge strane ne donosi nikome profit - niti vlasnicima, niti gradu, a niti ugostiteljima.

Da podsjetimo, hotel je zatvoren je zbog velikih problema između tvrtke Punte International koja je prije stečaja bila u vlasništvu poduzetnika Žarka Ratkovića te njezinih slovenskih partnera HIT Hotela s kojima je Ratković nakon što je kupio hotel sklopio ugovor da vode kockarnicu.

Čak su zajedno te dvije tvrtke osnovale novu tvrtku pod nazivom Casino Kristal u kojoj su Slovenci bili većinski vlasnici s 51 posto vlasničkog udjela.

Slovenci, koji vode desetak hotela u Novoj Gorici i Kranjskoj Gori, u kojima drže i nekoliko poznatih kasina, trebali su preuzeti poslovanje kockarnice, a Ratković je trebao voditi smještaj. Međutim, to očito nije funkcioniralo te se na teretu tvrtke skupljao velik porezni dug što je na kraju završilo stečajem Punte International, a posljedično i zatvaranjem hotela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:17