REMETINEC

Tvrdit će da samo jedan svjedok nije ispitan, i to ne njegovom krivnjom

 Bruno Konjević/CROPIX

Izručenje Ivice Todorića vrlo je izvjesno, a hoće li se naći iza rešetaka Remetinca, odnosno koliko će iza njih ostati, pitanja su na koja smo potražili odgovore.

Čim stigne u Hrvatsku, Todorića će odvesti u Remetinec na osnovi nepravomoćnog rješenja suca istrage o pritvaranju zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke otprije godinu dana. Rješenje je nepravomoćno, jer se žalba nije razmatrala dok je Todorić bio nedostupan.

Unatrag godinu dana tužiteljstvo je saslušalo 16 od 17 svjedoka zbog kojih je Todorić bio pritvoren te je nestala većina razloga zbog kojih je istražni zatvor bio određen.

Prema postojećem rješenju, Todorić treba biti u Remetincu samo zbog tog jednog svjedoka kojeg tužiteljstvo ne uspijeva locirati već godinu dana jer živi u Nizozemskoj. Nekoliko pokušaja ispitivanja videolinkom izjalovilo se zbog tehničkih poteškoća. No, to što još jedan svjedok nije ispitan ne znači da će razlozi za pritvor opstati, jer iz sudske prakse proizlazi da nemogućnost saslušanja svjedoka u razumnom roku ne smije ići na štetu prava okrivljenika.

Ili će sud usvojiti “staru” žalbu Todorića te ga pustiti iz pritvora ili će on morati ostati u pritvoru dok se ne sasluša i taj posljednji svjedok. Obrana tada može koristiti drugi institut - prijedlog za ukidanje istražnog zatvora. Obrana će, izvjesno je, bude li žalba odbijena, tražiti da se Todorića pusti na slobodu jer nije kriv što tužiteljstvo i sud u godinu dana nisu saslušali sve svjedoke. Teza ima šanse za uspjeh.

A tek onda počinje prava borba za Todorićev pritvor ili puštanje na slobodu. DORH će odmah nakon ili paralelno s ukidanjem pritvora protiv Todorića zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke predložiti određivanje istražnoga zatvora zbog nove osnove i u “novom” predmet. Tražit će, kako su već jednom pokušali, da ga se pritvori zbog opasnosti od bijega u istrazi spornog financiranja preko Nexus fonda.

Naime, tvrdit će da je Todorić pobjegao u London i da postoji opasnost od ponovnog bijega. To su predložili već prije pola godine, no sud ih je odbio jer se pritvor istodobno ne može drediti po dvije osnove. Vidjet će se hoće li sud, kad stari pritvor više ne bude na snazi, usvojiti argument tužitelja ili tvrdnju obrane da Todorić nije bio u bijegu, nego na službenome putu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:33