SRETNA NOVA

U 2010. režije će biti skuplje za 750 kuna

Zagreb, 240309.Zgrada Hypo banke.Ilustracija za poslovanje u bankama snimljena u Hypo banci na Slavonskoj aveniji. Foto: Sasa Midzor Sucic / CROPIX
 Sasa Midzor Sucic / CROPIX

Kao što se očekivalo, s poskupljenjem plina za 33 lipe po prostornom metru nakon Nove godine uslijedit će val poskupljenja svih bitnih energenata i proizvoda. Procjenjuje se da će struja odmah poskupjeti za oko 7 posto, a toplinska energija za čak 25 posto. S tim će logično porasti i cijene svih ostalih proizvoda i usluga.

HEP je tako danas objavio da će, ako se pokaže da nove cijene plina bitno utječu na cijenu proizvodnje električne energije, Vladi odmah uputiti zahtjev za korekciju cijena struje, budući da je plin temeljni energent u proizvodnji struje. Naime HEP godišnje potroši oko 700 milijuna prostornih metara plina.

SSSH: Režije skuplje oko 750 kuna godišnje

Savez samostalnih sindikata Hrvatske na svojim je stranicama upozorio da će plin, dosad reklamiran kao najjeftiniji fosilni energent, nakon poskupljenja postati luksuz.

Prosječno kućanstvo u kojem se grije i kuha na plin, godišnje za ovaj energent izdvaja oko 3.600,00 kuna prema sadašnjim cijenama prirodnog plina. U slučaju povećanja cijene troškovi će se povećati za 700,00 - 750,00 kuna godišnje.

U tom slučaju troškovi režija za stanovanje premašit će do sada najskuplje troškove prehrane. Prema sindikalnoj košarici SSSH, današnja prosječna plaća pokriva samo 80 posto troškova košarice.

Samo za osnovne troškove stanovanja prosječna obitelj mjesečno izdvaja 1.780,00 kuna, u čemu samo troškovi grijanja i struje iznose skoro trećinu, ističe SSSH.

Rast cijena plina i struje zajedno stoga, prema sindikatu, ne bi smio biti veći od 3 posto godišnje za sljedeće tri godine. U protivnom, cijene energenata će uzrokovati kolaps likvidnosti kućanstava, lančani pad kupovne moći i obveza otplate dugovanja, te rast inflacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:31