FLEGO APSOLUTNI POBJEDNIK

U AMSTERDAMSKOJ ODAHNULI, JEDAN MANDAT JE IPAK U DŽEPU 'Populisti žele razbiti Europsku uniju'

 
Valter Flego i Boris Miletić
 Goran Sebelic / CROPIX

Bez obzira na prve rezultate izbornih anketa koji su pokazivali da je Amsterdamska koalicija koja je okupila sedam stranaka osvojila svoj mandat za europski parlament, u izbornoj noći u stožeru Hrvatskog novinarskog društva, vladala je ipak lagana nervoza i odahnuli su tek kad su u fotofinišu obznanjeni i prvi privremeni rezultati.

Valter Flego, apsolutni pobjednik liste, koji je u Zagreb iz Pule došao tek iza ponoći poručio je kako mu je drago što su građanke i građani Hrvatske prepoznali program Amsterdamske koalicije i ideju tolerantne Hrvatske.

- Postići takav rezultat s obzirom na jačanje populista i krajnje desnice je sjajno, borit ćemo se za progresivnu Hrvatsku u progresivnoj Europi. U Istri smo dokazali da smo dominantna politička snaga. Hvala svima koji su rekli ne desnoj i zatvorenoj Hrvatskoj - kazao je Flego.

Za predsjednicu GLAS-a Anka Mrak Taritaš ova je kampanja bila duga i dosadnjikava:

- Mi smo naglašavali da se zalažemo za tolerantnu Hrvatsku i Europu, a vidimo da jačaju populizam i radikalne opcije, one snage koje se deklariraju kao razbijači Europske unije, u čemu su im zdušno pomogli građani koji su zbog vlastite komocije ostali u foteljama. Govorili smo da će ovo biti borba između dvije Europe i moramo se zabrinuti kad vidimo kakav je odnos snaga. Populisti žele razbiti Europsku uniju, kad uspiju, isto će učiniti i u Hrvatskoj – ostat će samo spaljena zemlja.

Zagreb, 260519.
Novinarski dom, Amsterdamska koalicija.
Pracenje izbornih rezultata Amsterdamske koalicije za izbore za Europski parlament 2019.
Na fotografiji: Kresimir Beljak.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

I predsjednik HSS-a Krešo Beljak i Glasov Jozo Radoš priznali su da su se nadali boljem rezultatu i osvajanju dva mandata, ali da moraju biti zadovoljni. Beljak smatra da su rezultati pokazali da Amsterdamska koalicija ima smisla, što će se tek vidjeti na parlamentarnim izborima, kada, siguran je, postaju treća politička opcija. A drago mu je, rekao je, što se vodeća politička opcija počela urušavati.

Pula, 260519.
U stozeru IDS-a prate se izborni rezultati za izbore za Europski parlament 2019.
Na fotografiji: Valter Flego i Boris Miletic dolaze na press konferenciju.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX
Valter Flego i Boris Miletić

Na pitanje novinara je li rezultatima kumovala propast Uljanika i sporna imovinska kartica Anke Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a odgovorila je kako "niti jedna njihova afera nije mjerljiva s onima u HDZ-u, a trebala je pokazati da su svi isti. HDZ je išao na nas, a bilo bi mu pametnije da je gledao što se događa u njihovim redovima.”, poentirala je.

Miletić: 'Imamo europarlamentarca!'

IDS se obratio javnosti tek nakon 21 sat te vele da su zadovoljni izlaznošću birača u Istri, ali i činjenici da je opet većina birača glasala za njih.

-Imamo europarlamentarca, euforično je rekao predsjednik IDS-a Boris Miletić prije nego su on i istarski župan Valter Flego krenuli prema Zagrebu gdje će s koalicijskim partnerima čekati objavu izbornih rezultata Državnog izbornog povjerenstva.

-Hvala svima što smo još jednom ostvarili pobjedu u Istri. Mi smo govorili o programu i idejama napredne i otvorene, tolerantne, jedne progresivne i normalne Hrvatske koju želimo vidjeti sutra u Europskom parlamentu. Bez vas ne bismo uspjeli napraviti ovakav rezultat i biti dominantna opcija na našem poluotoku, kazao je Flego. Dodao je da je sretan što su Istrani ponovno prepoznali njihov program i dali im povjerenje.

Miletić je dodao da je za Istru veliki uspjeh imati europarlamentarca budući da Istra ima samo 209 tisuća stanovnika, a da Europski parlament ima 751 eurozastupnika na 600 milijuna ljudi.

- Nije to lako, ali uvijek smo htjeli biti najbolji. Nisu bili laki ovi izbori. Gledamo što se dešava u Europi, jača desni populizam. Ali u Istri nije prošao i neće proći, poručio je Miletić. Kazao je da je IDS dao svog najboljeg čovjeka te se zahvalio Jakovčiću koji je Istru zastupao u zadnjem mandatu Europskog parlamenta.

- On je pet godina stvarno odradio. Rezultati govore da je IDS i da je dominantan u Istri. Vidimo i da je odaziv u Istri veći od prosjeka. IDS je napravio iskorak i idemo u Zagreb jer želimo napraviti iskorak na sljedećim izborima. Narod Hrvatske je rekao da ne želi ovaj HDZ, zaključio je predsjednik IDS-a. (Barbara Ban)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:55