PROJEKT VRIJEDAN POLA MILIJUNA KUNA

U BALAMA POČELA IZGRADNJA KUĆA ZA JEDNU KUNU Jedinstvenim projektom nastoji se pomoći mladima pri izgradnji stambenih objekata

 
 Goran Sebelic / HANZA MEDIA

Danas je počela gradnja prvih kuća u Balama na parcelama koje je Općina Bale dale zainteresiranima za jednu kunu u naselju Grote, a čije je financiranje i pripremu dokumentacije pomagala zaklada Mon Perin iz Bala. Dosad je općina zainteresiranima, koji ne moraju biti žitelji Bala, dodijelila 15-ak općinskih parcela. Zanimljivo je i da zaklada Mon Perin korisnicima tog zemljišta pomaže pri rješavanju sve potrebne dokumentacije za dobivanje građevinskih dozvola te sufinancira 50 posto kamata u prve tri godine korištenja stambenog kredita. Dosad je u ovaj projekt uloženo pola milijuna kuna.

Za tri kuće, čije je kopanje temelja počelo danas, dovršetak radova, odnosno useljenje obitelji predviđeno je za godinu dana. Taj dan nije mogao dočekati 27-godišnji Filip Vuković koji sa suprugom i djetetom živi u staroj jezgri Bala u roditeljskoj kući.

- Zaklada Mon Perin nam je uvelike pomogla sa sufinanciranjem 50 posto kamata stambenog kredita na kamatu od 3,77, a i jamac nam je za gradnju kuće. Teren smo uzeli u najam, a kada smo dizali kredit nismo imali što staviti u hipoteku tako da su nam tu uskočili. Kada se kuća završi, raskida se to jamstvo, kaže nam Vuković.

Bale, 041017.
Konferencija za medije povodom pocetka izgradnje kuca na parcelama za 1 kunu u naselju Grote u Balama. Na konferenciji su prisustvovali nacelnik Opcine Bale Edi Pastrovicchio, voditelj projekta gdin Ivan Fabris te korisnik poticaja Opcine Bale i Zaklade Mon Perin Filip Vukovic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / HANZA MEDIA
Načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio, voditelj projekta Ivan Fabris te korisnik poticaja Općine Bale i Zaklade Mon Perin Filip Vuković

- Općina Bale je još prije 10 godina krenula s inicijativom kako pomoći mladima pri izgradnji stambenih objekata. Intencija je bila da umjesto da kupuju stanove, imaju vlastite kuće. Dosad je sklopljeno 18 ugovora s obiteljima, a četiri su u pripremi. Za mjesec dana će biti novi natječaj. Tri kuće su gotove, četvrta je u izgradnji, a ovaj tjedan je počela izgradnja još tri kuće, veli nam baljanski načelnik Edi Pastrovicchio. Dodaje da je u pripremi samog projekta, budući da je jedinstven, bilo problema pa je uskočila zaklada Mon Perin.

- Pojavio se problem kod ishodovanja kredita kod banaka za garancije dok se objekt ne završi. Tako da zaklada Mon Perin onima koji su zainteresirani daje garanciju do završetka zgrade i pomaže pri projektiranju i dobivanju povoljnijeg kredita i ishodovanju građevinskih dozvola. Mislim da će se brzo to naselje popuniti jer ćemo uskoro imati 20 objekata koji će biti realizirani, veli nam načelnik.

Voditelj projekta i glavni nadzorni inženjer Ivan Fabris koji je dobio zaduženje od zaklade Mon Perin da vodi investitore kroz čitav proces gradnje kuće, kaže da je njegov zadatak bio pomoći obiteljima da čim bezbolnije prođu sam taj proces - od pripreme dokumentacije do izgradnje.

- Pomogli smo pri izradi projektnih zadataka, pregledavali smo dokumentaciju. Prikupljali smo potvrde suglasnosti, ishodovali smo dozvolu i pregovarali s izvođačima da bi sada vršili nadzor. Vjerujem da će tehnički pregled za ove kuće biti iduće godine u kolovozu, zaključuje Fabris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:45