REKONSTRUKCIJA VLADE

U BANSKE DVORE STIGLI NOVI MINISTRI Jedan od njih novinarima priznao: 'Učlanio sam se u HDZ sa 16 godina'

 
Marija Vučković, Ivan Malenica, Josip Aladrović i Mario Banožić
 Damjan Tadic / CROPIX

NOVO - 13:30 I Gordan Grlić Radman novinarima je rekao kako mu je čast što mu je ponuđena ministarska uloga, javlja HRT.

Najprije će s bivšom ministricom Pejčinović Burić razgovarati i vidjeti što se sve postiglo u ministarstvu.

- Nastavit ćemo tamo gdje smo stali. Nama je najveći izazov predsjedavanje europskim vijećem. Veliki sam optimist, volim izazove, a pogotovo kad nešto radite za domovinu, diplomacija je jedna plemenita disciplina, a naši su ciljevi plemeniti - rekao je.

Na pitanje kako ga je Plenković uvjerio da treba prihvatiti ministarsku funkciju, rekao je da su kolege iz vanjskih poslova, da se znaju i radili su zajedno.

- Velika mi je čast ako je premijer uvjeren da ja to mogu, da imam radni kapacitet, intelektualni potencijal i iskustvo, naglasio je.

Upitan je li ga prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zvao da se vrati u Hrvatsku, odgovorio je pozitivno.

- Ja sam bio predsjednik hrvatske kulturne zajednice do 1989. godine i tada sam predsjedniku Tuđmanu zajedno sa svojim prijateljima 21. travnja 1989. organizirao predavanje. Nama je on bio čovjek s vizijom, u njemu smo vidjeli čovjeka koji može napraviti, dosanjati taj san, o kojim uvijek govorimo jer mi smo uvijek čeznuli za slobodnom državom, ja nikada nisam radio u bivšem sustavu - ispričao je.

-----------------------------------------

12:20 Budući ministri počeli su pristizati u Vladu gdje im u podne treba početi sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Među prvima stigao je nasljednik Lovre Kuščevića - Ivan Malenica, javlja televizija N1.

Zagreb, 180719.
Trg svetog Marka.
Novi ministri dolaze u Banske dvore.
Na fotografiji:  Ivan Malenica, Mario Banozic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Ivan Malenica i Mario Banožić

Kaže da je prihvatio ovu poziciju jer mu je to izazov u karijeri i jer želi nešto napraviti na području javne uprave. Kaže da želi demistificirati javnu upravu i vratiti povjerenje građana.

"Želim da javna uprava bude servis građana i da mi svi budemo zadovoljni", kaže Malenica, kojemu je teško govoriti o tome hoće li biti otpuštanja u upravi.

Govoreći o smanjivanju ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kaže: "Vidjet ćemo."

Nakon Malenice u Vladu je stigao i nasljednik Gorana Marića, Mario Banožić.

Zagreb, 180719.
Trg svetog Marka.
Novi ministri dolaze u Banske dvore.
Na fotografiji: Mario Banozic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Mario Banožić

"S obzirom na donesene strateške planove, vjerujem da je dosadašnji odnos po pitanju državne imovine, koja je zapuštena, nije bio adekvatan prema njoj, nije na ponos", rekao je Banožić, novi kandidat za ministra državne imovine.

Banožić nije želio komentirati treba li država privatizirati tvrtke poput Croatia Airlinesa ili ACI-ja, jer još, kako je rekao, nije vidio analizu niti podatke.

Upitan što treba biti u državnom vlasništvu, Banožić je odgovorio: "Ono što zemlju čini konkurentnijom. Postoji popis tvrtki koje su u strateškom interesu."

U Vladu je došao i Josip Aladrović, kandidat za ministra rada i mirovinskog sustava.

Zagreb, 180719.
Trg svetog Marka.
Novi ministri dolaze u Banske dvore.
Na fotografiji: Josip Aladrovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Josip Aladrović

"Nadam se da ću opravdati povjerenje, da ću odgovorno obavljati svoj posao i da će se rezultati ministarstva vidjeti u kratkom roku", rekao je Aladrović.

Istaknuo je da je u ministarstvu velika većina stvari rađena dobro. "Pozvat ćemo socijalne partnere na dijalog, na obnovu Gospodarsko-socijalno vijeće i da socijalnim dijalogom rješavamo probleme koji su nam se u nekom trenutku pojavili", rekao je Aladrović.

Upitan što će učiniti povodom referenduma o mirovinskoj reformi, za koji su sindikati prikupljali potpise, Aladrović je rekao da se na to ne bi očitovao. "S obzirom na broj potpisa koji se dogodio i prethodne radnje, ja se na to ne bih očitovao i rekao bih da je to demokratska volja naroda. Ono što će se događati ubuduće, nastojat ćemo anticipirati", rekao je.

"Pustimo da Vlada i Ministarstvo uprave obave svoj posao, vidjet ćemo kako će ti glasovi biti brojeni, je li ih dovoljno i pustimo da se dogodi ono što će u budućim trenucima biti bitno za mirovinsku reformu", rekao je.

Aladrović se zahvalio dosadašnjem ministru rada Marku Paviću, na suradnji za koju je rekao da je bila kvalitetna.

Upitan s koliko se godina učlanio u HDZ, budući ministar rada rekao je da je to bilo jako davno. "Sa svojih 16 ili 17 godina", kazao je.

Istaknuo je da je svoj posao kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje obavljao korektno i kvalitetno.

Što se tiče postupka pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, Aladrović je rekao da se radi o manjem previdu, da Povjerenstvo odlučuje o tom predmetu te da će poštovati odluku Povjerenstva, kakva god ona bila.

Radi se o tome da nije naveo osobni automobil u imovinskog kartici, javlja Hina.

Kandidatkinja za ministricu poljoprivrede Marija Vučković rekla je pri dolasku da je zahvalna na časti i odgovornosti te da će u svom budućem resoru nastaviti raditi ono što je započeto.

Zagreb, 180719.
Trg svetog Marka.
Novi ministri dolaze u Banske dvore.
Na fotografiji: Marija Vuckovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Marija Vučković

"Nastavljamo kako smo radili dosad, a vjerujemo da ćemo je uspjeti i nadograditi", rekla je Vučković.

Suradnju s dosadašnjim ministrom Tomislavom Tolušićem ocijenila je odličnom.

"Radimo novu razvojnu strategiju koja nije napravljena godinama, provest ćemo digitalizaciju, izgradnju izvještajno-upravljačke platforme koja je nedostajala, uvest ćemo poljoprivredinike u digitalizaciju, raditi s ribarima na korištenju fondova, raditi na poboljšanju njihovog položaja, izraditi strateški plan za novo programsko razdoblje", kazala je.

Upitana hoće li joj godina dana biti dovoljna za provođenje plana, kazala je: "Nekad nekome nisu dovoljne četiri godine, a nekad se u šest mjeseci može puno učiniti." Vučković je potvrdila da nastavlja dosadašnju politiku ministarstva koju će, kaže, nastojati nadograditi.

-----------------------------------------

12:08 Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić poručio je u četvrtak da u Saboru neće podržati kandidate za nove ministre te zatražio hitno raspisivanje izbora.

Rekonstrukcija Vlade nije provedena zbog sumnjivih i spornih rabota sad već bivših ministara, već zbog loše percepcije. To je poniženje svakog građanina Hrvatske pa ova najkorumpiranija Vlada mora podnijeti ostavku i trebaju se odmah raspisati izbori, ističe Mrsić u priopćenju.

Mrsić je posebno nezadovoljan ostankom dosadašnjeg ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića u Vladi, na mjestu novog ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a.

"Kakva je to Vlada, kakav je to premijer koji ministra koji protiv sebe ima više od 740.000 potpisa nagradi novim ministarstvom", pita čelnik Demokrata.

Statisti koji su sad prihvatili ministarske funkcije nisu ništa drugo nego smokvin list za nesposobnost premijera. To je samo dodatno uhljebljivanje lokalnog stranačkog kadra na dobro plaćene pozicije, smatra Mrsić.

Jasno je da rekonstrukcijom Vlade Plenković prvo spašava sebe, a tek onda HDZ, kaže Mrsić dodajući da građani na izborima trebaju odlučiti o novoj Vladi. Hrvatska ne smije biti talac Plenkovića i HDZ-a, poručio je.

--------------------------------------

11:50 - U Banske dvore počeli su pristizati novi ministri. Na sastanak su došli i Branko Bačić i Gordan Jandroković.

--------------------------------------

11:40 - Zanimljivo, zastupnici Kluba stranke Milana Bandića, kako doznaje Jutarnji, upravo su stigli u palaču Dverce na sastanak Kluba. Prije nekoliko minuta stigao ja i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Teme sastanka su novi ministri u Vladi i ostale aktualnosti.

--------------------------------------

11:30 - Kandidat za novog ministra regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić nije u četvrtak konkretno odgovorio je li mu premijer obrazložio zašto ga miče s čela Ministarstva rada i mirovinskog sustava, ustvrdivši da nije smijenjen, već mu je predsjednik Vlade ukazao povjerenje za novu ministarsku dužnost.

"Nisam smijenjen, predsjednik mi je ukazao povjerenje", kazao je Pavić novinarima uoči sjednice Vlade, upitan je li mu premijer obrazložio zašto ga miče te miče li ga zato što je loše radio svoj posao u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Zahvalio je premijeru Andreju Plenkoviću na potpori i povjerenju, te bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac čije bi ministarstvo trebao preuzeti, ustvrdivši da je zahvaljujući njoj napravljen značajan napredak u ugovaranju i apsorpciji sredstava iz EU fondova, koji su pokrenuli hrvatsko gospodarstvo.

U novom resoru očekuje dosta posla, a na upit je li kompetentan za upravljanje EU fondovima naveo je da je, kada je preuzeo resor, iz Europskog socijalnog fonda bilo ugovoreno 16 posto sredstava, a danas je 71 posto, samo jedan posto je bio isplaćen, a danas 25 posto.

Pavić je odbacio je novinarsku opasku o neuspjehu projekta zapošljavanja žena "Zaželi", istaknuvši da je bilo određenih poteškoća koje su riješili.

"Program 'Zaželi' je najuspješniji projekt Ministarstva rada, trebao je biti ugovoren na 400 milijuna, a dignuli smo ga na milijardu kuna. Da bilo je određenih poteškoća u provedbi, ali to smo riješili", kazao je.

--------------------------------------

Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković rekao je da je rekonstrukcija Vlade Republike Hrvatske bila nužna kako bi se stvorilo ozračje za normalan rad. "U posljednje je vrijeme rad Vlade pao u drugi plan, a do medija i javnosti nije moglo doći ništa osim afera. Morali smo ovako odgovoriti kako bi Vlada mogla nastaviti s radom", rekao je Jandroković.

"Prilikom rekonstrukcije vodili smo se načelom maksimalne političke učinkovitosti za Vladu, saborsku većinu i zajednicu. Na svim sastancima koje smo vodili zaključeno je da su ove promjene važne te da predstavljaju vjetar u leđa, a u budućnosti nam dolaze predsjedanje Europskom unijom i borba za bolje ekonomske rezultate i nove strukturne projekte. Treba održati i ove pozitivne ekonomske pokazatelje", dodao je predsjednik Sabora.

Jandroković je rekao da su pojedinačne analize učinka pojedinog ministra i ministrice zahtjeve te je dodao da su promjene donesene u kontekstu nastavka rada Vlade. "Dio ministara bio je pod udarom medija i javnosti zbog različitih problema različitih razina. U ovoj situaciji izabrali smo ljude koji za sobom ne vuku repove i koji su uspješni u svojim karijerama. Ova rekonstrukcija daje priliku mladim ljudima", rekao je i dodao da je rekonstrukcija u drugom dijelu mandata nije toliko neobična kako se sugerira.

Predsjednik Sabora komentirao je i reakcije ministara na smjene. "Vrlo rijetko netko želi i prihvaća svoju odgovornost. Oni to ne vide na isti način kao oni koji promatraju izvana. Naravno da je bilo onih kojima smjena nije bila ugodno iskustvo. To je i pomalo traumatično. ", rekao je Jandroković. "Vodite računa o vlastitoj savjesti, drugoj osobi, ali i općem interesu. Predsjednik Vlade RH (Andrej Plenković) vodio je računa o dignitetu svih onih koji su smijenjeni. Ovaj je posao ponekad težak i stresan."

Jandroković je rekao da se vladajući ne brinu da bi nezadovoljstvo u stranci moglo eskalirati, a komentirao je i da bi se ministar Marko Pavić trebao dobro snaći na svom novom poslu jer dobro razumije EU fondove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:53