TRAJE VEĆ 11 GODINA

U BEOGRADU DONESENA PRESUDA ZA RATNE ZLOČINE U LOVASU Optuženi dobili manje kazne nego na prvom suđenju: 'Ovim nije dosegnuta pravda!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.06.2019. u 15:55

LOVAS, 101002 groblje lovas - opcinski celnici polozili vijence na spomen obiljezje masovne gorbnice u lovasu povodom jedanaeste obljetnice okupacije mjesta i progona hrvata foto: stjepan spalj -pok-
Stjepan Spalj / CROPIX

spomen obilježje masovne grobnice u Lovasu, arhivska fotografija

 

Sudsko vijeće tročlanog suda Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu jednoglasno je u četvrtak donijelo presudu kojom su osmorica okrivljenih za ratne zločine protiv civila u Lovasu 1991. proglašeni krivima i osuđeni na kazne u rasponu od 4 do 8 godina, ukupno na četrdeset i sedam godina zatvora.

Osuđeni su Željko Krnjajić, Milan Devčić, Darko Perić, Radovan Vlajković, Radislav Josipović, Saša Stojanović, Jovan Dimitrijević  i Zoran Kosijer.

Suđenje koje je započelo prije 11 godina time je okončano ali presude još nisu pravomoćne jer je na njih moguće uložiti žalbu u roku od 30 dana.

U prvim komentarima promatrača na današnju presudu iz beogradskog Fonda za humanitarno pravo i hrvatske Dokumente ocijenjeno je da ovom presudom nije dosegnuta pravda te da je protokom vremena i činjenicom da je nekoliko optuženih u međuvremenu umrlo paradoksalno umanjen i ukupan broj žrtava za koje su okrivljeni odgovarali pred sudom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo