GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

U BiH otkriveno nalazište zlata; Objavljena točna lokacija, šef tvrtke tvrdi: ‘Riječ je o nevjerojatnoj koncentraciji‘

Tragovi zlata pronađeni su na području malene općine Jezero, smještene uz rijeku Plivu u okolici Mrkonjić Grada

ilustracija

 Nando Machado/Alamy/Alamy/Profimedia

Na sjeverozapadu BiH tijekom geoloških istraživanja pronađene su naslage zlata visoke koncentracije i sada slijede radovi čiji je cilj utvrditi isplativost eksploatiranja tih nalazišta, objavila je u četvrtak tvrtka koja istražuje tlo na tom području.

Prema tvrdnjama Miloša Bošnjakovića, generalnog direktora tvrtke pod nazivom "Lykos Balkan Metals", tragovi zlata pronađeni su na području malene općine Jezero, smještene uz rijeku Plivu u okolici Mrkonjić Grada.

Bošnjaković, čija je tvrtka dobila koncesiju za geološke istražne radove na ovom području, tvrdi kako su do sada otvorene bušotine pokazale "nevjerojatni sadržaj zlata" u tlu.

"Na tri lokacije potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica i do nevjerojatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata", izjavio je Bošnjaković kako ga citira portal banjolučkih "Nezavisnih novina".

Geološka istraživanja započela su prošle godine i za sada predstavljaju ranu fazu, a Bošnjaković kaže kako će biti potrebne još godine rada da bi se utvrdile sve bitne informacije o nalazištu zlata i mogućnostima njegove eksploatacije.

Kazao je i kako će za to biti potrebna značajna financijska sredstva pa je pozvao lokalne vlasti da se u to uključe.

"Lykos Balkan Metals" tvrtka je sa sjedištem u Bijeljini u BiH, a osnovala ju je tvrtka Lykos Metals Ltd. registrirana u Australiji.

Na mrežnoj stranci bijeljinske tvrtke navedeno je kako se bave geološkim istraživanjem obojenih i plemenitih metala, a da to na području BiH sada rade na tri odvojene lokacije od kojih jedna uključuje i općinu Jezero.

Glavni geolog "Lykosa" Mladen Stevanović ranije je kazao kako je glavni cilj njihovih istraživanja potraga za metalima poput kobalta i bakra koji se sve više traže na tržištu, posebice zbog uporabe u proizvodnji električnih vozila.

"Statistika govori da jedan od sto istražnih projekata pređe u fazu rudnika", kazao je Stevanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:10