TREĆI PUT

U BRUXELLESU PALA ODLUKA Već sada se s velikom vjerojatnošću može reći da Hrvatska ima datum izbora!

Porec, 250514.
Europski izbori 2014. U sedam sati otvorena su biralista na kojima hrvatski gradjani biraju 11 zastupnika za Europski parlament a mandat ce trajati pet godina. Na fotografiji: Ivan Jakovcic, kandidat za EU parlament glasao je na birackom mjestu broj 13, u Maloj Sali Puckog otvorenog ucilista, na adresi Alda Negrija 5.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Izbori za Europski parlament 2014.

Vijeće Europske unije odlučilo je jednoglasno da se izbori za zastupnike u Europskom parlamentu trebaju održati od 23. do 26. svibnja 2019. godine. Iako se prema Europskom izbornom zakonu iz 1976. godine izbori trebaju održavati u rasponu od četvrtka do nedjelje u prvom punom tjednu u lipnju, ako to nije moguće onda Vijeće Europske unije može odrediti drugi rok.

Kako se u nekim državama EU izbori održavaju na radni dan, a u drugima to mora biti na neradni, zato postoji i ovaj višednevni rok kada same države članice, prema svom zakonu, mogu održati izbore. Kako je po zakonu u Hrvatskoj dan izbora neradni dan, a praksa je da to bude nedjelja, onda se može s velikom vjerojatnošću reći da Hrvatska već sada ima dan izbora za Europski parlament, a to je nedjelja 26. svibnja.

Ovo će biti treći put da građani Hrvatske biraju svoje zastupnike u Europski parlament, a u prethodna dva puta se pokazalo da ih to previše ne zanima jer je izlazak bio jako mali, daleko ispod prosjeka u EU koji je isto tako nizak.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo