DOSSIER: SPUTNJIK V

U čemu je kvaka s ruskim cjepivom i kako stoji u usporedbi s Pfizerom, Modernom, AstraZenecom...

Odobrenje je najavljeno za početak travnja, no AstraZeneca je zeleno svjetlo dobila u veljači umjesto u prosincu
Cjepivo Sputnik V i tablica s usporedbom cjepiva protiv koronavirusa
 Timur Batyrshin/AFP

Nakon što je Jutarnji list ekskluzivno objavio da je Hrvatskoj cilj sljedećih tjedana nabaviti najmanje milijun doza ruskog cjepiva Sputnjik V protiv covida-19, i to prije odobrenja Europske agencije za lijekove, pojavila su se brojna pitanja na koji bi se način to izvelo. Prema svemu sudeći, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) neće samostalno odobriti cjepivo, a u Vladi su, doznajemo, sve zabrinutiji što će se dogoditi ako plate cjepivo, a registracija EMA-e stigne prekasno.

Iako je odobrenje za rusko cjepivo Sputnjik V najavljeno za početak travnja, iskustva s odobrenjem cjepiva AstraZenece, koje je trebalo dobiti zeleno svjetlo u prosincu, da bi cjepivo kasnilo gotovo dva mjeseca, veliki su uteg. Također, doznajemo da u Vladi nisu zadovoljni što se govori o brojki od milijun doza, jer im to stvara prevelik pritisak i očekivanja građana, pogotovo u vrijeme kad se opet najavljuju smanjene pošiljke odobrenih cjepiva.

Nakon zanimanja Hrvata za rusko cjepivo, a jednak interes pokazala je i Slovačka, oglasila se i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja traži odgovor zašto Rusija teoretski nudi milijune doza cjepiva, a ne napreduje dovoljno brzo u procjepljivanju vlastitog stanovništva.

Nizak udio cijepljenih

Naime, dok Rusija izvozi Sputnjik V, u samoj Rusiji je cijepljen relativno nizak udio stanovništva na vrlo niskoj razini, čak u postotku stoji lošije od Hrvatske, koja je pak na samom dnu EU. Prema podacima portala Our World in Data, do 10. veljače u Rusiji je barem jednu dozu cjepiva primilo 1,5 posto stanovništva, a u Hrvatskoj oko dva posto. Prema ruskim medijima, dosad se cijepilo oko 2,2 milijuna ljudi, od kojih 555.000 u Moskvi s otprilike 11 milijuna stanovnika, a Rusija ima nešto više od 147 milijuna ljudi.

- To pitanje zahtijeva odgovor. Osim toga, proizvodnja ovog cjepiva se ne odvija u EU i zato se mora obaviti inspekcija na mjestu proizvodnje jer moramo imati stabilne proizvodne standarde - kaže von der Leyen. Postoji nekoliko razloga zašto nude velike količine cjepiva iako nisu procijepili svoje stanovništvo. Naime, sugovornici nam kažu da je problem pridobiti Ruse za Sputnjik jer se nakon toga dulje razdoblje ne smije konzumirati alkohol. Također, imaju dovoljno proizvodnih pogona da mogu proizvoditi dovoljne količine cjepiva za sebe, ali i za izvoz.

Kao što smo pisali jučer, postojala je ideja i da HALMED odobri cjepivo, no evidentno se samostalna odobrenja ne sviđaju Europi jer je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides izbjegla izravno odgovoriti na pitanje trebaju li države članice koje namjeravaju nabaviti rusko cjepivo čekati odobrenje EMA-e.

Da su u tijeku razgovori s Rusima i da se o cjepivu razmišlja potvrdio je i sam premijer Plenković, ali i ministar zdravstva Vili Beroš. S druge strane, i glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Zagrebu Matvej Sidorov jučer je za Jutarnji list potvrdio da postoje kontakti s hrvatskim vlastima te da je, kao što je ruski veleposlanik rekao prije, moguća isporuka cjepiva u roku od dva, tri tjedna postigne li se dogovor.

Kliknite na meni gore desno za veći prikaz usporedbe.

Međutim, nije htio govoriti o količinama koje bi Rusija mogla isporučiti Hrvatskoj jer to prije svega ovisi o ugovornim odnosima između hrvatske Vlade i Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF) te bi logistička pitanja trebalo postaviti hrvatskim vlastima i RDIF-u.

- Mi ne možemo komentirati takve detalje. Spremni smo pomoći u tome, razvijati i pojačati dijalog, ali što se tiče logističkih pitanja, to je odnos između ugovornih strana i ovisi o željama i stajalištima ugovornih partnera - kaže Sidorov.

No, ako hrvatska strana tako odluči, ruska je strana spremna pomoći i u logistici velikih količina cjepiva.

Kad je riječ o kapacitetima proizvođača, Sidorov podsjeća kako su iz Fonda objavili da su spremni do kraja drugog tromjesečja ove godine proizvesti 500 milijuna doza cjepiva Sputnjik V.

Nedostupni krajevi

- Postoje i pregovori s drugim državama za proizvodnju cjepiva, među ostalim s Venezuelom i Srbijom, a pregovori su bili i s Kinom, Indijom i Južnom Korejom kako bi se pojačali kapaciteti proizvodnje - objašnjava glasnogovornik ruskog veleposlanstva.

Rusi sada najavljuju brže i masovnije cijepljenje, pogotovo u nedostupnijim krajevima Sibira i ruskog Dalekog istoka. Inače, tek zadnjih dana Rusija bilježi drastičniji pad broja zaraženih koji se još do početka veljače "držao" na nivou od oko 20.000 dnevno, da bi nakon 15. veljače, prema listu Komersant, prvi put nakon listopada 2020. godine pao na manje od 13.000 dnevno.

Nakon velikih problema sa "zapadnim" cjepivima u zemljama EU, mnogi su spasonosno rješenje našli u ruskom cjepivu Sputnjik V koje Rusija mnogima po svijetu u posljednje vrijeme nudi na veliko. Sputnjik V je prihvaćen i odobren u čak 27 zemlja, a mnoge zemlje Afrike i Latinske Amerike ga koriste, posebno Brazil, gdje je situacija gotovo katastrofalna. Turska je najavila da će ga i proizvoditi u svojim farmaceutskim tvornicama, a Mađarska je prva od zemlja EU koja ga ja nabavila i prije nego što je dobilo zeleno svjetlo od nadležnih medicinskih i znanstvenih institucija iz Bruxellesa.

Osim što mnogi u njemu vide spas, Sputnjik V, (očito) učinkovit u borbi protiv korone, među jeftinijim je cjepivima. Naime, kako tvrde ruski mediji, doza stoji oko 8 američkih dolara.

Prof. dr. Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te član Vladina Znanstvenog savjeta za borbu protiv covida-19 kaže da vjerojatno HALMED neće donositi samostalnu odluku jer teško je sada pregaziti zakone i pravilnike koje imamo.

- Što se tiče ruskog cjepiva, još sam u startu rekao da Rusi imaju tradiciju izrade cjepiva i nemam razloga vjerovati da oni nisu u stanju napraviti takvo što. Bude li cjepivo odobreno, nema razloga sa sumnju. Ako se odobri nakon prikaza dovoljne razine informacija, ne bih imao nikakav problem cijepiti se tim cjepivom, kao i bilo kojim drugim koje je odobreno - govori Polašek i dodaje da se u ovom trenutku uistinu trebamo riješiti epidemije na bilo koji način.

Što je to u objavi Lanceta bilo ključno za Vladu

- ugledni medicinski časopis Lancet objavio je početkom veljače studiju grupe ruskih znanstvenika o trećoj fazi kliničkih ispitivanja cjepiva Sputnjik V, koje je prije razvio Institut Gamaleja u Moskvi.

- treća faza ispitivanja sigurnosti i učinkovitosti cjepiva provedena je u 25 bolnica u Moskvi između 7. rujna i 24. studenoga prošle godine na 21.977 odraslih osoba

- grupa od 16.501 osobe primila je cjepivo, a njih 5476 placebo; druga doza ubrizgana im je nakon tri tjedna

- nakon prve doze covid-19 je dijagnosticiran kod 16 osoba (0,1%) koje su primile cjepivo te kod 62 osobe (1,3%) koje su primile placebo

- utvrđena prosječna učinkovitost cjepiva je 91,6 posto

- tijekom kliničkih ispitivanja nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave, nego obično blage koje su najčešće uključivale bol u ruci, umor i blago povišenu temperaturu.

- cjepivo se pokazalo učinkovitim i kod starijih od 60 godina, koji su činili 11 posto među sudionicima ispitivanja

- rezultati ukazuju na nešto manju učinkovitost kod žena (87,5%) nego kod muškaraca (94,2%)

- uočeno je značajno smanjivanje ozbiljnosti bolesti i samo nakon prve doze cijepljenja, pa će tako u sljedećim kliničkim istraživanjima ispitati upravo uspješnost cijepljenja ovim cjepivom samo u jednoj dozi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:11