GRANIČNI PRIJELAZ BATINA

U ČEPIN STIGLO OKO 400 IZBJEGLICA Načelnik općine: Oni ne bježe od rata, već su ekonomski migranti koji putuju u potrazi za boljim životom'

 Robert Fajt / CROPIX

U prihvatni izbjeglički centar u Čepinu kod Osijeka, do četvrtka u 10 sati stiglo je oko 400 izbjeglica koji su, kako se neslužbeno doznaje, u Republiku Hrvatsku ušli preko graničnog prijelaza Batina, u Baranji.

U tijeku je registracija izbjeglica, koji i dalje povremeno pristižu policijskim kombi-vozilima, a procjenjuje se da je do 10 sati pristiglo oko 400 izbjeglica, izjavio je novinarima ravnatelj osječkog društva Crvenog križa Marko Đukić.

Zadaća Crvenog križa je da osiguramo prehranu, higijenu, opskrbu vodom, odjećom i obućom, a onima, kojim je to potrebno, pružamo prvu pomoć. Sve druge službe rade sukladno svojim protokolima, i za sada nema nikakvih problema, dodao je.

Đukić je pozvao građane da prate apel, koji će Crveni križ danas uputiti, kojim će se utvrditi točan popis namirnica koje su potrebne za pomoć izbjeglicama.

Izbjeglički centar u Čepinu može prihvatiti 600 izbjeglica

Načelnik općine Čepin Dražen Tonkovac kazao je kako je izbjeglički centar osnovan u suradnji Ministarstvom unutarnjih poslova, i drugim službama, i da Čepin može prihvatiti oko 600 izbjeglica.

Smatra da se ne radi o izbjeglicama koji bježe od rata, već o ekonomskim migrantima, koji putuju u potrazi za boljim životom.

Napomenuo je kako mještani Čepina različito reagiraju na dolazak izbjeglica, a jedan dio stanovništva izražava i bojazan zbog ovih zbivanja i velikog i naglog vala migranata i izbjeglice.

Tonkovac je izrazio zabrinutost što će se dalje događati s migrantima i izbjeglicama koji su ušli u Hrvatsku, i kamo će krenuti, ako Slovenija, Austrija i Njemačka, poput Mađarske, zatvore svoje granice.

Migranti i izbjeglice iz Sirije, Afganistana i susjednih država od srijede ujutro pristižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije, nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji, a srbijanske vlasti preusmjeravaju ih u Hrvatsku. Izbjeglice su jučer dolazile na način da ih autobusi srbijanskih prijevoznika iskrcavaju na oko dva kilometra do državne granice Republike Hrvatske na Tovarnik, gdje dobiju naputak da se mimo ceste kroz polja kukuruza upute prema Hrvatskoj.

Prema podatcima Ministarstva unutarnjih poslova RH do jutros je na područje Republike Hrvatske ušlo oko 5.650 migranata, a pojačani ulazi preko hrvatske državne granice evidentirani su oko 3 sata ujutro, kada je ušlo oko 3 tisuće migranata i izbjeglica. Migranti se zatiču na područjima policijskih postaja Tovarnik, Ilok i graničnog prijelaza Batina, naveli su iz MUP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:31