SMRT OBILJEŽENE PTICE

U CRNOJ GORI UBILI ZAŠTIĆENOG BJELOGLAVOG SUPA Nakon rehabilitacijskog centra, zadržao se na Krku, Rabi i Pagu. No, potom je prestao davati signale

 Krešimir Žabec / HANZA MEDIA

Krivolovac na području Ulcinja u Crnoj Gori ubio je zaštićenu vrstu bjeloglavog supa Peruna s otoka Cresa, objavilo Društvo za nadziranje i proučavanje ptica Slovenije. “Večeras nas je potresla vijest da je jedna od obilježenih ptica smrtno stradala od strane krivolovca u Crnoj Gori”, objavilo je društvo.

Slovensko društvo je u suradnji s hrvatskim društvom BIOM na Cresu u rujnu na više supova instaliralo GPS uređaje kako bi mogli pratiti njihovo putovanje po Europi.

Stradali bjeloglavi sup bio je duže vrijeme u rehabilitacijskom centru na Cresu da bi u rujnu s GPS uređajem bio pušten na slobodu. Podaci su pokazivali da se neko vrijeme zadržavao na području Krka, Raba i Paga da bi potom s još jednim supom odletio prema jugu i doletio do Crne Gore. Tamo su ga primijetili crnogorski ornitolozi no nekoliko dana kasnije njegov odašiljač je prestao davati signale. Ornitolozi su se uputili na područje Ulcinja i nakon pretrage šireg terena pronašli su njegovo perje i patronu streljiva koje se koristi za lov na ptice što je i dokumentirano fotografijama. Tijelo bjeloglavog supa nije pronađeno.

U mjestu Beli, na sjevernom dijelu otoka Cresa, 2016. godine otvoren je Centar za posjetitelje Beli u sklopu kojeg djeluje i Oporavilište za bjeloglave supove. Bjeloglavi sup jedna je od četiri vrste strvinara koji žive u Europi, ali jedini je preostali strvinar koji živi u Hrvatskoj, gdje se smatra ugroženom i strogo zaštićenom vrstom. Hrvatska populacija bjeloglavih supova obitava i gnijezdi se samo na kvarnerskim otocima: Cresu, Krku, Prviću i Plavniku. Te ptice od svih lokacija na svijetu svoja gnijezda svijaju samo na liticama otoka neposredno nad morem na Kvarneru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:56