PROMJENA VREMENA

U DIJELOVE HRVATSKE STIGLA HLADNA FRONTA, TEMPERATURA SE PONEGDJE SPUSTILA I ZA NEVJEROJATNIH 20 STUPNJEVA U Istri, Gorskom kotaru i Lici pao snijeg

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.03.2019. u 19:36

Samir Šverko, Goran Frlan / Screenshot: Facebook IstraMet / ARZ kamere

Prizori s cesta u Gorskom Kotaru i Istri

 

Velike dijelove Hrvatske u ponedjeljak je pogodila obilna kiša, u Gorskom kotaru, Lici je palo nekoliko centimetara snijega, a na nekim cestama prometovanje je znatno otežano i potpuno zabranjeno za vozila bez zimske opreme.

Osim toga, DHMZ piše da na sjevernom Jadranu puše jaka i olujna bura, dok je u nekim dijelovima Hrvatske temperatura pala na vrijednosti između 2 i 7 stupnjeva Celzijevih.

Inače, još u nedjelju su u unutrašnjosti Hrvatske temperature rasle do čak 25 Celzijevih stupnjeva, što znači da su samo dan kasnije pale i za 20 stupnjeva Celzijevih! Osim toga, u Karlovcu, Ogulinu i ponegdje u Zagorju je padao i snijeg. S druge strane, kako piše Dalmacija danas, u Dalmaciji je oblačno ii suho s jugom i visokim temperaturama zraka koje su ponegdje rasle do 18°C. Iza 18 sati fronta je dosegla kninsko područje pa je u Kninu u samo jednom satu temperatura pala sa 17 na 7°C.

IstraMet javlja da je istarsku općinu Lanišće u ranim poslijepodnevnim satima zasula obilna tuča, a s daljnjim zahladnjenjem kiša je u snijeg prešla na dijelu Ćićarije te na Učki gdje je padao gusti snijeg, a temperatura se spustila na -2,4 °C.

Puno bolje nije ni u Gorskom kotaru, što se vidi po video snimci koju je iz Delnica poslalo čitatelja Istrameta Goran Frlan. On je autom krenuo na cestu i pritom snimio kako pada gusti snijeg koji je se itekako uhvatio na cestama koje u tom trenutku nisu bile očišćene.

Da u Lici i Gorskom kotaru pada snijeg, upozorio je i HAK na svojim službenim stranicama, koji navodi da su zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, uključujući staru cestu DC3 na dionici Zdihovo-Delnice. Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i za teretna vozila s priključnim vozilom (zimski su uvjeti i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra i Vrbovskog).

Iz HAK-a također upozoravaju da su kolnici mokri i skliski u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku, a moguća je i poledica. Zbog takvih uvjeta vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

 

Nadalje, zbog olujnog vjetra autocesta A6 otvorena je samo za osobna vozila na dionici Kikovica-Delnice, na cesti DC8 Senj-Karlobag i na Krčkom mostu na snazi je zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) na cestama. Dodatna zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina) je na snazi na dionicama DC8 Bakar-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena te na čvoru Draga-čvor Šmrika na autocesti A7.

Hladno vrijeme s povremenim oborinama čeka nas i u utorak, najavljuje DHMZ. Bit će pretežno oblačno, uglavnom u prvom dijelu dana još ponegdje s kišom, a u Gorskome kotaru i Lici sa snijegom. U Dalmaciji će mjestimice biti i pljuskova s grmljavinom, koji lokalno mogu biti i izraženiji, a puhat će umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

 

Na sjevernom Jadranu očekuje se umjerena do jaka bura, podno Velebita i olujna, a u Dalmaciji će jako jugo okretati na buru, u početku na sjeveru, a do kraja dana bura će se proširiti i na ostatak dalmatinske obale.

Minimalna temperatura zraka bit će od 0 do 5, na Jadranu od 5 na sjevernom do 12 °C na južnom dijelu. Maksimalna će se kretati od 7 do 10 stupnjeva Celzijevih, a na Jadranu od 9 do 15 stupnjeva.

U srijedu djelomice ili pretežno sunčano. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar koji će u petak slabjeti. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita i olujna, u srijedu i s orkanskim udarima, u petak će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutra na Jadranu svježa, a u unutrašnjosti i hladna uz mjestimičan mraz, osobito u četvrtak. Danju posvuda porast temperature zraka.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo