METEOROLOGIJA

U DIJELOVE HRVATSKE STIGLA NAJAVLJENA PROMJENA VREMENA Temperature u padu, u unutrašnjosti puše i jak vjetar, ovo je uvod u drastičnije zahladnjenje

Arhivska fotografija
 Srđan Vrančić / CROPIX

Najavljena promjena vremena počela je u subotu ujutro stizati u Hrvatsku pa je na sjeverozapadu unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu temperatura u jutarnjim satima bila nekoliko stupnjeva niža u odnosu na petak. Na istim je područjima bilo pretežno oblačno, a ponegdje je već počela padati i kiša, za koju meteorolozi najavljuju da bi tijekom dana mogla biti i obilnija. Također, u sjeverozapadnim dijelovima unutrašnjosti puhao je jak i neugodan vjetar.

Prema najnovijoj prognozi, mjestimična kiša, lokalni pljuskovi i grmljavina naizgledniji su na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici, te u središnjoj Hrvatskoj. Drugdje uglavnom suho, a najviše sunčana vremena bit će na krajnjem jugu. Na kopnu će zapuhati umjeren, sredinom dana i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, a sredinom dana na sjevernom dijelu u okretanju na jaku i olujnu buru. Krajem dana i u noći bura će zapuhati i u Dalmaciji. Najviša temperatura od 17 do 22, a na Jadranu od 24 do 29 °C.

Najveći dio Hrvatske je zbog jakog vjetra i opasnosti od grmljavinskih oluja pod žutom uzbunom koju je oglasio DHMZ putem Meteoalarma.

U noći na nedjelju je još moguća mjestimična kiša, uglavnom na istoku i jugu, tijekom dana postupno razvedravanje. Na kopnu vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, a na Jadranu umjerena bura, na sjevernom dijelu s jakim udarima, od sredine dana u okretanju na zapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 9 do 13, na Jadranu od 18 do 21, a najviša dnevna od 19 do 24 na kopnu te između 25 i 29 °C na Jadranu.

U ponedjeljak novo jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, najprije na zapadu, a zatim i drugdje. Umjeren jugozapadnjak će u drugom dijelu dana okrenuti na sjeverni vjetar, a na Jadranu će zapuhati jaka i olujna bura. Prema večeri na kopnu osjetno hladnije. U utorak stabilnije i sunčanije, no i dalje vjetrovito te svježe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:42