ZARAZNA BOLEST

U DVA TJEDNA U ZAGREBU SE UDVOSTRUČIO BROJ OBOLJELIH OD OSPICA Epidemija i dalje ne jenjava, stručnjaci u idućim danima očekuju još takvih slučajeva

 Tomislav Kristo / CROPIX

Epidemija ospica u Zagrebu, koja je počela krajem kolovoza, ne jenjava: broj oboljelih udvostručio se u dva tjedna te su u petak, kako je izvijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, registrirane ukupno 22 oboljele osobe.

Nakon što je početkom rujna zabilježeno 7 slučajeva oboljelih, stručnjaci su najavljivali mogućnost ovakvog raspleta: razlog za zabrinutost bila je činjenica da se oboljeli međusobno ne poznaju i da je malo vjerojatno da su se zarazili jedan od drugoga. Za samo jednu oboljelu osobu znali su izvor zaraze - francuski turist s kojim je bila u kontaktu. Drugu šestoricu nisu mogli povezati s njom niti se znalo kako su se zarazili, zbog čega su - pokazalo se, točno - prognozirali širenje zaraze.

Izvješća HZJZ-a zorno prikazuju kako je širenje teklo: 25. rujna objavljena je vijest o 9 zaraženih, dva dana kasnije već ih je bilo 12, zadnjeg dana rujna bilo ih je 14, 7. listopada broj je skočio na 18, da bi ih 10. listopada već bilo 22...

U početku, u svim slučajevima radilo se o odraslim osobama koje najvjerojatnije nisu bile cijepljene - sa sigurnošću se to moglo potvrditi za samo nekolicinu, jer ostali nisu bili sigurni u to jesu li u djetinjstvu cijepljeni te jesu li primili obje potrebne doze cijepljenja.

Kod oboljelih osoba kod kojih je rađena genotipizacija utvrđen je genotip D8, isti onaj koji je izazvao epidemiju 2015., kad se u Hrvatskoj zarazilo više od 200 osoba.

Budući da još traje period inkubacije bolesti, stručnjaci u narednim danima očekuju još novooboljelih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:22