RASKOL

U HDZ-u BUJA NEZADOVOLJSTVO ZBOG RASKOLA U VRHU VLASTI 'Jednu stvar Plenković jednostavno ne smije napraviti... U ovom trenutku to bi izazvalo pobunu'

“Svojedobno su Stipe Mesić i Ivo Sanader bez problema imali takve sastanke, ali ovdje je posrijedi puno taštine”, kaže nam član HDZ-a
 Boris Kovacev / CROPIX

I predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković su pogriješili. Javna svađa oboma je nanijela štetu, komentirali su neslužbeno HDZ-ovci posljednji sukob na relaciji Pantovčak - Banski dvori, u koji se uključio i šef Sabora Gordan Jandroković.

Teške riječi i uvrede koje su razmijenili zbog zajedničke sjednice na temu demografije i blokiranih, koju je Grabar Kitarović zatražila, a Plenković odbio, potpuno su, kažu, neprihvatljive.

- Ovakva komunikacija zaista je ispod svake razine, bez obzira na to tko je u pravu, a tko u krivu. To je neprimjeren rječnik - kaže jedan od sugovornika iz HDZ-a. Smatra da su tome pridonijele tri stvari - osobna netrpeljivost predsjednice i premijera, potom Ustav koji generira antagonizme te nedovoljno izgrađeni mehanizmi suradnje institucija.

- Oboje su trebali postupiti drugačije. Predsjednica, ako je već poslala prijedlog, trebala je pričekati nekoliko dana, što bi bilo logično, a ne po medijima slati prijedloge datuma za sastanak. Mislim da je Grabar Kitarović tu reagirala ishitreno. S druge strane, ni premijer nije bio korektan. Ako je dobio prijedlog, mogao je, primjerice, reći da će se on dati na razmatranje, da će se razgovarati, usuglasiti, jer i Vlada ima svoj plan, te da će iz svega pokušati izvući najbolje. Mogao je reći da će prihvatiti prijedlog zbog nacionalnog interesa, bilo što, umjesto odbijanja - govori jedan član stranke. Drugi dodaje kako ne vidi u čemu je problem sa zajedničkom sjednicom.

- Pa riječ je o istoj političkoj opciji. Sjećam se da su svojedobno Stipe Mesić i Ivo Sanader bez problema imali takve sastanke - kaže taj član i dodaje kako je sasvim sigurno “da svađa nikome nije donijela nikakve političke bodove” te da je tu posrijedi “puno taštine”.

promjene ustava Neki u stranci ističu da ih ne čudi što je sukob između Grabar Kitarović i Plenkovića eskalirao baš sada. Naime, među njima već dugo vladaju napetost i netrpeljivost, a u HDZ-u se već neko vrijeme spekulira da bi Plenković mogao uskratiti potporu predsjednici za drugi mandat. Atmosferu su dodatno podgrijale nedavno objavljene informacije da bi se HDZ i SDP mogli dogovoriti o promjenama Ustava, pri čemu bi se ubuduće predsjednika države biralo u Saboru.

- Mnogo je priča i spinova u posljednje vrijeme jer nekima jako odgovara da se mi međusobno svađamo. Sumnjam da bi se išlo na uskraćivanje potpore predsjednici, pogotovo zato što je Plenković nedavno u intervjuu rekao da će je podržati ako se kandidira. Mislim da bi u ovom trenutku uskrata potpore predsjednici ili neki dogovor sa SDP-om izazvao žestoke podjele u HDZ-u - smatra jedan od naših sugovornika iz stranke. Više članova HDZ-a složilo se da bi to izazvalo pobunu u stranci te ističu kako u tom slučaju, u srazu s Kolindom, Plenković ne bi imao šansi.

Neki u HDZ-u, pak, smatraju da predsjednica, koja je, zapravo, već dulje vrijeme u kampanji za drugi mandat, na ovaj način pokušava podići svoj rejting, koji je u padu kao i onaj HDZ-ov.

- Pohvalno je da predsjednica ima inicijative, ali problem je što sa svoje pozicije ne može puno učiniti jer nema ovlasti. Sigurno se na ovaj način pokušava i distancirati od afere Hotmail - kaže još jedan od sugovornika.

oštar stav Iako se u posljednje vrijeme pojavila i teorija da je sukob između Plenkovića i Grabar Kitarović eskalirao jer predsjednica želi preuzeti HDZ, u stranci kažu da je za takve procjene još rano.

- Mislim da u ovom trenutku to nije realno. Pitanje je kakva će situacija biti nakon isteka mandata - kaže jedan HDZ-ovac. Dodaje da ga je pomalo iznenadio način na koji je Plenković odbio predsjedničin prijedlog, ali da je očito htio pokazati oštriji stav nakon stranačkog sabora, koji za njega nije prošao sjajno.

- Mislim da će se tenzije smiriti, premijer je već na dan svađe bio pomirljiviji - govore HDZ-ovci. A Plenković je jučer rekao da nisu točna nagađanja da bi se išlo na smanjivanje ustavnih ovlasti predsjednice.

- O ustavnim promjena razgovarat ćemo u širem kontekstu, kada i ako za to bude potrebe, a nikakvih ambicija Vlade i HDZ-a nema da bi se na bilo koji način reducirale ovlasti predsjednice Republike - rekao je premijer te dodao da ne zna otkud je ta tema izronila u javnost. Na pitanje novinara smatra li da predsjednica kritikom na njegov račun sebi diže popularnost, Plenković je uzvratio kako “ne bi ulazio u te varijante kritika, popularnosti i nepopularnosti”.

- Ta vrsta informacija koje su jučer puštane u medije čini mi se neprimjerenom, nisu dobre, ni na koji način ne doprinose kulturi dijaloga ni dignitetu institucija - izjavio je Plenković. Rekao je i da predsjednica ima pravo, a očito i želju predstaviti svoje inicijative.

- Kad ih predstavi, mi ćemo ih razmotriti - rekao je premijer.

Jandroković: Neću ulaziti u nikakve polemike, treba smiriti strasti

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak je, komentirajući najnovije kritike predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović upućene vladajućima vezano uz demografiju i reforme, pozvao na smirivanje strasti i tenzija.

Jandroković je, odgovarajući na pitanja novinara u Saboru, odbio ulaziti u bilo kakve polemike i političke obračune, nakon što mu je početkom tjedna iz Ureda predsjednice neslužbeno poručeno da laže.

Proteklih su dana, po njegovoj ocjeni, pale "teške riječi koje bolje da se ne izgovaraju na visokim dužnostima", te je pozvao na smirivanje strasti i okretanje poslu u rješavanju izazova s kojima se Hrvatska suočava.

"Danas neću ulaziti ni u kakve političke obračune. Zadnji put sam bio napadnut i samo sam se branio", rekao je Jandroković koji nije odgovorio je li se prepoznao u kritikama koje je Grabar-Kitarović uputila na račun "političara zagrebačkih salona koji su se otuđili od naroda".

Na kritike predsjednice zbog neprovođenja reformi odgovorio je da Vlada puno radi, ima dobre rezultate i treba nastaviti raditi.

"Postignuta je nagodba oko Agrokora, ostvaren proračunski suficit, rast BDP-a, čitav niz projekata povezanih s članstvom u EU od Pelješkog mosta do LNG-a, za koji vjerujem da će biti ostvaren", rekao je Jandroković.

Smatra da Vlada dobro radi svoj posao, a Hrvatskoj treba više političkog mira, treba smanjiti ideološke i političke bitke, te se usmjeriti na poboljšanje standarda građana.

Jandoković ne ni vidi krivnju Vlade za jačanje populističkih stranaka u Hrvatskoj.

"To je trend koji pogađa mnoge zemlje i za koji je potrebna politološka, sociološka i pravna analiza. To je novo vrijeme i trebat ćemo naći na njega odgovore. Odgovorni političari moraju nuditi rješenja i moramo se boriti za Ustav, parlamentarnu demokraciju, vladavinu prava, slobodu, zaštitu ljudskih i manjinskih prava. To su ozbiljni izazovi s kojima se moramo uhvatiti u koštac", poručio je.

Vezano uz referendumska pitanja koja pred birače žele staviti inicijative "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje" rekao je kako ga čudi što u Sabor već nisu dostavljeni potpisi kako bi se otklonili prigovori, koji se čuju ovih dana, da se potpisi i dalje prikupljaju.

"Ne znam ništa o tome, ali zbog transparentnosti postupka to bi bilo bolje", rekao je Jandroković.

Pojasnio je da po proceduri prikupljeni potpisi za raspisivanje referenduma idu u Vladu, gdje će provjeriti Ministarstvo uprave.

"Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav imat će raspravu o referendumskim pitanjima i, s obzirom na oprečne stavove ustavnopravnih stručnjaka, očekujem da će taj saborski odbor od Ustavnog suda zatražiti mišljenje o referendumskim pitanjima", rekao je Jandroković nakon sastanka Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:41