NOVI USTROJ VLADE

U HDZ-u IZNENAĐENI ODABIROM PLENKOVIĆA, JE LI POSRIJEDI VELIKI KOMPROMIS? U stranci nemaju preveliko mišljenje o novom ministru gospodarstva

 
Na fotografiji: Darko Horvat i Tomislav Tolušić
 Ranko Šuvar / CROPIX

- Nakon konzultacija, odlučili smo predložiti Saboru imenovanje Darka Horvata kao novog ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, uz tu svoju funkciju, preuzeo bi i dužnost potpredsjednika Vlade zaduženog za koordiniranje svih aspekata koji se odnose na gospodarstvo i strukturne reforme - rekao je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Time je potvrdio neslužbene informacije koje su mediji objavili još jučer tijekom jutra o Tolušiću i Horvatu, koji je u Vladi Tihomira Oreškovića bio ministar obrta i poduzetništva.

- Odluka da Horvat postane ministar gospodarstva donesena je još u subotu, a jedina dvojba tijekom zadnja dva dana bila je oko toga hoće li on postati i potpredsjednik Vlade kao što je bila Dalić. No, na kraju je odlučeno da potpredsjedničko mjesto ipak dobije Tolušić jer on ima veću političku težinu - rekao nam je izvor iz HDZ-a. Dodaje da je Plenković o ovim odlukama u nedjelju na sastanku izvijestio predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Darko Horvat, inače, jedan od potpredsjednika HDZ-a, nakon premijerove objave novinarima je rekao kako je pred njim puno izazova i želja da se barem neki od njih počnu rješavati pozitivno, uključujući Agrokor. Dodao je da će za desetak dana, kad se detaljno upozna sa situacijom u Ministarstvu, zajedno s premijerom predložiti prve korake te kako je siguran da će biti rezultata. Na pitanje što misli napraviti po pitanju otkupa Ine, odgovorio je da u ovom trenutku ne bi želio spekulirati ni o Ini niti o bilo kojem problemu.

Iznenađenje

- S koalicijskim partnerima treba imati jedinstven stav, a siguran sam da ćemo ga imati u sljedećih dva tjedna - rekao je Horvat i priznao da ga je premijerov poziv malo iznenadio.

A iznenađeni odabirom Darka Horvata za ministra jučer su bili i neki u HDZ-u s obzirom na to da je on slovio kao blizak bivšem šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, ali i njegovu prijatelju, lobistu mađarskog MOL-a Jozi Petroviću, poznatom i po aferi konzultantica, odnosno po plaćanju savjetničkih usluga Karamarkovoj supruzi, što je na kraju rezultiralo padom Vlade i odlaskom bivšeg HDZ-ova šefa.

Karamarkov čovjek

- Začudio me izbor Horvata za ministra. On je jedan od potpredsjednika HDZ-a i zastupnik je, ali u stranci, pogotovo u vrhu, na njega su gledali kao na Karamarkova čovjeka. Zbog toga je dugo bio i ‘na ledu’ - komentirao je jedan član stranke. Drugi HDZ-ovac dodaje da Horvata u stranci baš i ne prati glas velikog stručnjaka.

- On je u Oreškovićevoj Vladi bio ministar obrta i poduzetništva, a u javnosti je često istupao po pitanju MOL-a i Ine, što nije bilo u njegovu resoru. Mislim da je to manjim dijelom bilo zato što je u prošloj Vladi Ministarstvo gospodarstva bilo pod Mostom, a većim dijelom zbog Horvatovih odnosa s Karamarkom i Petrovićem - smatra naš sugovornik. Dio HDZ-ovaca izbor Horvata za novog ministra opisuje kao kompromis.

- Vjerojatno se radi o tome, čuo sam da su ostali kandidati odbili. U samoj stranci su se za to mjesto najviše spominjali Tomislav Ćorić i Domagoj Milošević. Ne znam je li opcija Ćorić otpala jer je mijenjao ministarstva, ali Milošević, koliko znam, nije ni bio pozvan na razgovor, što me ne čudi jer je poznato da se njegovi stavovi oko Agrokora i Ine razlikuju od Plenkovićevih - rekao je jedan član stranke. Neki, pak, kažu da je Horvat, iako ga se percipira kao bliskog Karamarku, bio lojalan Plenkoviću te da mu nije radio iza leđa, a podržao je i ratifikaciju Istanbulske konvencije. Navodno je, kažu HDZ-ovci, Horvat u dobrim odnosima s Jandrokovićem pa je možda i to imalo utjecaja.

- Mislim da je izbor Horvata za ministra još jedna u nizu loših odluka Andreja Plenkovića. Čini se da više nema baš manevarskog prostora i da se malo pogubio. Možda na taj način pokušava primiriti neke struje u stranci - smatra jedan HDZ-ovac, koji u tom svjetlu gleda i na imenovanje Tolušića na mjesto potpredsjednika Vlade.

Može kreativno?

- Ni Tolušić, iako je u Vladi, ne spada u krug bližih ljudi Andreja Plenkovića. U stranci ga se svojedobno povezivalo s Plenkovićevim zamjenikom Milijanom Brkićem, pa i s Tomislavom Čuljkom, ali se s vremenom pomalo maknuo od svih. Neki su ga u stranci spominjali i kao kandidata za potencijalnog novog šefa HDZ-a s obzirom na to da ima dobru podršku na terenu. Mislim da je Plenković zabrinut zbog nezadovoljstva koje Vlada u stranci i da na ovaj način pokušava smiriti strasti uoči Izvještajnog sabora stranke koji se održava u subotu - komentirao je jedan od sugovornika iz HDZ-a.

Plenković je rekao da su na sjednici raspravili sve pripreme za održavanje Izvještajnog sabora i da su još jednom prošli Statut koji se treba usvojiti na Saboru stranke.

- Očekujem veliki skup HDZ-a na koji će doći naši prijatelji iz inozemstva - istaknuo je Plenković i spomenuo dolazak Manfreda Webera, Bojka Borisova i Dragana Čovića.

Upitan jesu li razgovarali o aferi Hotmail, odgovorio je da je sve izvijestio o situaciji i ponovio kako se radi o dobrom procesu te da sve sumnje treba rasvijetliti. Na pitanje očekuje li da netko u subotu kaže da stranka ne može biti talac jedne osobe, rekao je da ne može biti copy paste.

- Ako nešto i bude, neka bude nešto kreativnije - rekao je Plenković. Sjednica u HDZ-u jučer je trajala kratko, a navodno bez prijepora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:14