OTKRIVAMO

U HDZ-u NERVOZA ZBOG NOVE ODGODE KAMPANJE GRABAR-KITAROVIĆ 'Stranka je u zen-fazi, a nepovjerenje između predsjednice i premijera preveliko je...'

 CROPIX

- Ne isključujem mogućnost sabotaže iz redova HDZ-a na predsjedničkim izborima - izjavio je glavni tajnik stranke Gordan Jandroković u nedjelju, gostujući na N1 televiziji. Izjava je to koja je ponovno unijela nemir u stranačke redove, pogotovo zato što se praktički preklopila s još jednom odgodom najave službene kandidature Kolinde Grabar-Kitarović.

Iako su iz njezina stožera jučer poručili da nije riječ o odgodi jer “do sada datum niti nije bio definiran i službeno izrečen”, činjenica je da se njezina kandidatura za Pantovčak neslužbeno nekoliko puta najavljivala. Najprije se govorilo da će do objave doći nakon europskih izbora, potom se spominjao datum oko Oluje, zatim 8. rujna, pa prva polovica tog mjeseca i datum “koji će svakako biti prije njezina odlaska na put u SAD”. U međuvremenu je sama predsjednica kandidaturu najavila u ekstremnom desnom tjedniku.

Posljednji u nizu datuma bio je jučerašnji, 16. rujna, a da se s tim datumom ozbiljno računalo, pokazuju i određene pripreme koje su napravljene. Naime, HDZ-ovci govore da su neki njihovi članovi u Zagrebu ovih dana, navodno, dobivali poruke da se 16. rujna pojave u prostorijama Matice hrvatske u 10.30 sati, s time da im nije bilo rečeno zašto ih se poziva. Naknadno su, kažu, doznali da ih se poziva zbog objave kandidature Grabar-Kitarović.

Tajnovitost

- Čuo sam da su te poruke slane šefovima područnih odbora u Zagrebu, ali nikome nije bilo jasno zašto je sve to toliko tajnovito - rekao nam je jedan HDZ-ovac. Inače, u prostorijama Matice hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović imala je stožer 2014., a tamo će, doznajemo, biti smješten i tijekom ove kampanje.

Kako bilo, i taj datum je otpao, a nova informacija glasi da će predsjednica kandidaturu objaviti nakon povratka iz SAD-a. Zasad nitko ne navodi kad bi to točno trebalo biti. Svi se pozivaju na “taktičke razloge” i obrazlažu da je to odluka predsjednice. Izvor iz stranke kaže da je do posljednje odgode došlo u petak kasno navečer, nakon razgovora predsjednice s vrhom HDZ-a, a da su posrijedi “tehnički razlozi”. No, neki pričaju da je predsjednica, nezadovoljna svime što se događa, tim potezom poručila premijeru da će ipak ona donijeti odluku.

- Od europskih izbora ništa se nije promijenilo, nije bilo čak ni analize rezultata, u stranci se ništa ne radi. Rekao bih da je stranka u jednoj ‘zen-fazi’. Predsjednički izbori su u drugom planu. Glavna tema su unutarstranački jer svi gledaju kako će se tko pozicionirati. A Grabar-Kitarović je svjesna toga, pa me i ne čude njezine reakcije, nervoza i odgoda. Za službenu objavu kandidature moraš imati program, uputiti poruke, imati spremnu ekipu, a nisam siguran da je sve to riješeno - kaže naš sugovornik iz stranke. Dodaje kako nitko ne drži konce na terenu.

- Teren ne kontrolira ni Plenković, ali niti itko drugi, svaka županijska organizacija vodi svoju politiku. Sve to skupa ne izgleda mi dobro pred predsjedničke izbore - govori član HDZ-a. Drugi ističe da je veliki problem što između Grabar-Kitarović i Plenkovića vlada golemo nepovjerenje te da se njih dvoje već dulje vrijeme nisu susreli nasamo na nekom sastanku.

- Situacija u stranci uopće nije dobra. Sve je nagruvano, previše je izbora, previše interesa... Mislim da bi se Grabar-Kitarović mogla naći u velikim problemima - kaže čelnik jedne HDZ-ove županijske organizacije. Za izjavu Gordana Jandrokovića o mogućoj sabotaži, kaže da je doživljava kao svojevrstan alibi.

Ne koristi nikome

Oni, pak, skloni Gordanu Jandrokoviću kažu da su iz njegove izjave o sabotaži iščitali da će vodstvo HDZ-a dobro paziti tko će i koliko aktivno sudjelovati u kampanji.

- To ‘aktivno sudjelovati’ među ostalim se odnosi i na to da se neke teme dok traju predsjednički izbori ne otvaraju. Mislim tu i na Miru Kovača, koji je napravio nešto što se ne radi u ovoj situaciji - kaže HDZ-ovac blizak Plenkovićevu krugu. Ističe da će Grabar-Kitarović imati potporu premijera i svih stranačkih tijela.

I sam Jandroković je u nedjelju izjavio da će se na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća razgovarati o pravilima igre na predsjedničkim izborima.

- Ako su naš prioritet predsjednički izbori i da Grabar-Kitarović bude predsjednica, onda ćemo sve resurse podrediti tome. I u okviru takve kampanje za izbore netko može isticati svoje ambicije, ali da to ne bude štetno za stranku - rekao je Jandroković.

Na sinoćnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a zaključeno je kako je to prioritet te da unutarstranačka priča treba ostati po strani. Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice je potvrdio da su razgovarali o punoj i snažnoj podršci Grabar-Kitarović te maksimalnom angažmanu svih članova.

- Svi koji su bili na sastanku politički su iskusni i svi razumiju da je u svakoj izbornoj kampanji najvažnije imati koherentnu politiku stranke, koja mora biti jedinstvena. Očekujem od svih da se suzdržavaju bilo kakvih aktivnosti koje u biti imaju za cilj pozicioniranje u unutarstranačkoj kampanji, a koji s disonantnim tonovima zbunjuju i članstvo i biračko tijelo, a time štete ciljevima da predsjednica osvoji još jedan mandat - kazao je Plenković i dodao kako misli da svi trebaju biti dovoljno odgovorni i zreli da se ponašaju u interesu pobjede HDZ-a u svim izbornim izazovima koji slijede.

Sporne izjave

Iako je sjednica trajala više od četiri sata, navodno, nije bilo nikakvih povišenih tonova ili svađa. Doznajemo i da će vodstvo stranke uskoro krenuti u obilazak svih županijskih organizacija i ogranaka HDZ-a.

Na pitanje kad će početi unutarstranačka kampanja i kad će HDZ-ovci moći slobodno govoriti, Plenković je odgovorio da svi mogu slobodno govoriti i danas.

- Međutim, ima određenih izjava koje imaju neke političke posljedice na procese koji su u ovom trenutku, prema uvjerenju svih koji vode HDZ, važniji od sebičnih i egoističnih, oportunističkih izjava jer se daju u određenom trenutku, ne zato da bi se pomoglo predsjednici u kampanji i ne zato da bi se nastavilo s ispunjavanjem programa Vlade, nego da bi se gledali isključivo osobni interesi, poručio je predsjednik stranke zaključivši kako očekuje od svih da se suzdrže od onih unutarstranačkih aktivnosti koje disonantnim tonovima zbunjuju članstvo i birače’.

Za unutarstranačke izbore je Andrej Plenković rekao da će se održati iduće godine, u skladu sa Statutom stranke. Nije želio reći hoće li to biti svibanj ili neki drugi mjesec, ali je istaknuo da će biti u roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:23