NIKAD NIJE KASNO

U HRVATSKOJ SU MU REKLI DA GA JE VRIJEME PREGAZILO Svi su mislili da je lud, ali nije se dao: 'Sad imam prihod koji ne mogu potrošiti'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 30.11.2018. u 14:08

Facebook

Dean Tomić

 

Puljanin Dean Tomić odlučio je u 50-im godinama potpuno promijeniti život i - nije pogriješio. Promijenio je posao, grad, državu, iz Pule odselio u Berlin, pronašao posao u inženjerskoj struci i za Glas Istre je rekao da je on dokaz da ni u kojoj dobi ne treba prezati od novih početaka.

Tomić je diplomirao na Tehničkom fakultetu u Rijeci nakon čega je kratko vrijeme radio u struci, a potom je otvorio mali obrt. Bio je vlasnik kioska u Prvomajskoj ulici, no nakon dvadesetak godina odlučio je pokušati vratiti se onome za što se školovao.

- Da se pitaju moji studentski kolege, sada ljudi na vodećim pozicijama u Puli i Istri, ja ne bih mogao zaraditi ni za burek, ali budući da se sada pitaju Nijemci, imam mjesečni prihod koji za realnu konzumaciju života ne mogu potrošiti. Jer, realno, ne treba ti 100 pari cipela mjesečno. Sad sam Puljanin s berlinskom adresom. Goran Bare bi rekao, samo stoj na svjetlu i doći će kraj tami - rekao je Tomić.

Otkrio je kakve je sve odgovore dobio od kolega s faksa s kojima je pet godina ručao i večerao u studentskoj menzi, koje je prve upitao što misle bi li se mogao vratiti u struku.

‘Ma neee, neee’, ‘Mislim da ne biš mogao. Puno je to vremena, jako puno. Pa moja djeca već studiraju’, ‘Ne biš mogao’, ‘A, gle, Deane, budimo realni, prešao si 50. godinu života, kužiš’, ‘Tko, ti? Hahahaha… Ma, šta je tebi? Pa koliko si radio u struci, godinu dana, a imaš 20 godina pauze, ma daj, molim te, zaboravi na tu ideju, nemoj više nikad o tome razmišljati’, ‘Čuj, svi mi znamo da si bio odličan student, ali - tebe je vrijeme pregazilo. Tehnika je otišla jako daleko od onog vremena kada si ti studirao. To moraš shvatiti i prihvatiti. Tada će ti biti lakše’ i ‘Deane, to što si bio nabubao na faksu ti je ishlapilo i nemaš ništa od toga što si studirao. Uzalud si vrijeme potrošio’ - bili su odgovori koje je dobio od bivših kolega i prijatelja.

- Osobno ne mogu vidjeti što se to u baznoj tehnici promijenilo. Svi zakoni u matematici su isti. Zakoni mehanike isti, statika, kinematika, dinamika, nauka o toplini, mehanika fluida, nauka o čvrstoći, teorija oscilacija i drugo - što se promijenilo? Brzina svjetlosti i brzina zvuka iste, apsolutna nula i dalje na minus 273,16 Celzijusa, čelik istog kemijskog sastava ima istu čvrstoću na vlak, tlak, savijanje, torziju i odrez, kao i ranije. Tražim i ne mogu naći što se promijenilo. Promijenio se izgled automobila, karoserija, ali to je dizajn. Motor u njemu i dalje radi na ista četiri takta: usis, kompresija, ekspanzija, ispuh - rekao je Tomić, koji očito nije pogriješio što nije poslušao prijatelje, za Glas Istre.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo