SVJETSKI DAN CEREBRALNE PARALIZE

U HRVATSKOJ VIŠE OD 5000 OSOBA ŽIVI S CEREBRALNOM PARALIZOM Ovaj trajni invaliditet za koji nema lijeka, ne dobiva pozornost koju zaslužuje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.10.2019. u 09:48

Photo essay. Available in European Community except United Kingdom and Germany. Young boy with Cerebral Palsy sitting in wheelchair with father, nursery assistant and patient assistant. Do not use for AIDS, HIV, Abuse. Please inquire for details., Image: 42321221, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: JOHN BIRDSALL / BSIP / Profimedia
JOHN BIRDSALL / BSIP / Profimedia

Ilustracija

 

"Ja sam ovdje" - poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana cerebralne paralize, 6. listopada, a radi se o neurološkom poremećaju koji uzrokuje trajni fizički invaliditet, s kojim u Hrvatskoj živi 5000 osoba.

Prema Registru osoba s invaliditetom, u Hrvatskoj su 5082 osobe koje imaju znatno oštećenje i invaliditet temeljem te dijagnoze, a među njima je 1778 djece u dobi do 19 godina.

Iako je to najčešći tjelesni invaliditet u djetinjstvu, cerebralna paraliza ne dobiva pozornost koju zaslužuje, poručuju iz Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize.

Stoga je Svjetski dan prilika da se ukaže na potrebu osiguranja jednakih prava za osobe s cerebralnom paralizom, na dostupnost medicinskih i terapeutskih usluga te nastojanja da im se osigura bolju kvalitetu života, obrazovanje i zapošljavanje.

Cerebralna paraliza je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovanih prirođenom anomalijom ili oštećenjem nezrelog mozga. Neki od simptoma su slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od osam mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, teškoće s hranjenjem, jaka iritabilnost, odsutnost osmijeha, a konačnu dijagnozu postavlja neuropedijatar ili fizijatar.

Cerebralna paraliza je složen trajni invaliditet za koji nema lijeka. Iako prvenstveno utječe na kretanje, osobe s cerebralnom paralizom mogu imati i epilepsiju, intelektualne teškoće i probleme s komunikacijom, sluhom ili vidom.

Na svijetu živi 17 milijuna ljudi s cerebralnom paralizom, koja pogađa jednu od 500 beba u razvijenim zemljama i mnogo više u onima slabije razvijenima.

Jedna od ideja ovogodišnje kampanje je promicanje blagodati sporta i tjelesne aktivnosti na kvalitetu života osoba s cerebralnom paralizom, pa iz Saveza pozivaju sve da potaknu članove obitelji, prijatelje i zajednicu na zajedničku šetnju i 30 minuta tjelesne aktivnosti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo