SVJETSKI DAN CEREBRALNE PARALIZE

U HRVATSKOJ VIŠE OD 5000 OSOBA ŽIVI S CEREBRALNOM PARALIZOM Ovaj trajni invaliditet za koji nema lijeka, ne dobiva pozornost koju zaslužuje

 
Ilustracija
 JOHN BIRDSALL / BSIP / Profimedia

"Ja sam ovdje" - poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana cerebralne paralize, 6. listopada, a radi se o neurološkom poremećaju koji uzrokuje trajni fizički invaliditet, s kojim u Hrvatskoj živi 5000 osoba.

Prema Registru osoba s invaliditetom, u Hrvatskoj su 5082 osobe koje imaju znatno oštećenje i invaliditet temeljem te dijagnoze, a među njima je 1778 djece u dobi do 19 godina.

Iako je to najčešći tjelesni invaliditet u djetinjstvu, cerebralna paraliza ne dobiva pozornost koju zaslužuje, poručuju iz Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize.

Stoga je Svjetski dan prilika da se ukaže na potrebu osiguranja jednakih prava za osobe s cerebralnom paralizom, na dostupnost medicinskih i terapeutskih usluga te nastojanja da im se osigura bolju kvalitetu života, obrazovanje i zapošljavanje.

Cerebralna paraliza je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovanih prirođenom anomalijom ili oštećenjem nezrelog mozga. Neki od simptoma su slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od osam mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, teškoće s hranjenjem, jaka iritabilnost, odsutnost osmijeha, a konačnu dijagnozu postavlja neuropedijatar ili fizijatar.

Cerebralna paraliza je složen trajni invaliditet za koji nema lijeka. Iako prvenstveno utječe na kretanje, osobe s cerebralnom paralizom mogu imati i epilepsiju, intelektualne teškoće i probleme s komunikacijom, sluhom ili vidom.

Na svijetu živi 17 milijuna ljudi s cerebralnom paralizom, koja pogađa jednu od 500 beba u razvijenim zemljama i mnogo više u onima slabije razvijenima.

Jedna od ideja ovogodišnje kampanje je promicanje blagodati sporta i tjelesne aktivnosti na kvalitetu života osoba s cerebralnom paralizom, pa iz Saveza pozivaju sve da potaknu članove obitelji, prijatelje i zajednicu na zajedničku šetnju i 30 minuta tjelesne aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:25