188.000 BEZ POSLA

U HRVATSKOJ ZABILJEŽEN PAD BROJA ZAPOSLENIH ČETVRTI MJESEC ZAREDOM Najviše je pak porastao broj zaposlenih u obrazovanju

Ilustracija
 Niksa Stipanicev / HANZA MEDIA

Krajem studenog prošle godine u Hrvatskoj je bilo 1,36 milijuna zaposlenih, 15.166 osoba ili 1,1 posto manje nego mjesec dana prije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U studenom je broj zaposlenih pao četvrti mjesec zaredom na mjesečnoj razini, što je u skladu sa sezonskim kretanjima, s obzirom da zaposlenost uobičajeno počinje rasti u proljetnim mjesecima, a padati krajem ljeta, nakon turističke sezone.

Najveći dio od ukupnog broja zaposlenih čine zaposleni u pravnim osobama, kojih je krajem studenog bilo 1,159 milijuna – 1 posto manje nego mjesec dana prije.

U obrtu i slobodnim profesijama bilo je, pak, 184.675 zaposlenih, što je 1,7 posto manje nego prethodnoga mjeseca.

Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika bilo je u studenom 19.501 ili 0,2 manje nego mjesec dana prije.

Od 19 skupina djelatnosti po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u studenom je broj zaposlenih na mjesečnoj razini pao u njih 14.

Pritom je najviše, za 9 posto, pao broj zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, a s padom od 4,7 posto slijede ostale uslužne djelatnosti.

S druge strane, najviše je porastao, za jedan posto, broj zaposlenih u obrazovanju.

Na godišnjoj je razini, pak, u studenom u 14 od 19 djelatnosti zabilježen pad zaposlenosti, a najviše u ostalim uslužnim djelatnostima, za 6,2 posto.

S druge strane, najviše je u studenom na godišnjoj razini porastao broj zaposlenih u poljoprivredi, za jedan posto.

U prerađivačkoj industriji koja zapošljava najviše, oko 204,7 tisuće radnika, broj zaposlenih je u studenom na mjesečnoj razini porastao za 0,2 posto, dok je na godišnjoj razini pao za 1,4 posto.

U trgovini na veliko i malo, koja zapošljava oko 185,2 tisuće radnika, u studenom je broj zaposlenih na mjesečnoj razini smanjen za 1,4, a na godišnjoj za 2,9 posto.

Ukupno je na godišnjoj razini u studenom broj zaposlenih u pravnim osobama smanjen za 1,9 posto.

Prema podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), nezaposlenih je krajem studenog bilo 188 tisuća, što je 4,2 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

Stoga je stopa registrirane nezaposlenosti u studenom porasla s 11,6 na 12,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:42