VREMENSKE NEPOGODE

U HRVATSKU JE VEĆ STIGLO NEVRIJEME Za sve je kriva rijetka i složena situacija, rive su potopljene, pogledajte čudovišne valove u Istri i Kaštelima!

 
 CROPIX, istramet, Slobodna Dalmacija

Crveni meteoalarm drugi dan zaredom je na snazi za cijelu hrvatsku obalu. Naravno, razlog je vrlo jako i olujno jugo, a procjenjue se da će jačina dosegnuti i 120 kilometara na sat.

Još jutros golemi valovi su počeli stvarati probleme, tako je naš fotoreporter jutros u Splitu snimio potpuno 'opranu' šetnicu između Bačvica i Firula.


Split, 171119.
U splitskom podrucju puse jako do olujno jugo koje je prouzrokovalo poteskoce u pomorskom prometu. Katamaranske linije za otoke su u prekidu kao i trajektna linija za otoke Vis i Drvenik.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX


Split, 171119.
U splitskom podrucju puse jako do olujno jugo koje je prouzrokovalo poteskoce u pomorskom prometu. Katamaranske linije za otoke su u prekidu kao i trajektna linija za otoke Vis i Drvenik.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX

Međutim, ako je suditi po stanju na zapadu Hrvatske, uskoro će cijela obala osjetiti udare nevremena. Na moru zapadno od Istre jutros se, javlja Istramet, razvila jaka grmljavinska linija koja je uskoro došla i na obalu.

Udar je bio poprilično žestok, a kako je najavljeno da će jugoistočnjak koji od jutros puše u Dalmaciji s dolaskom večeri skrenuti na jugozapadnjak pa na sjeverozapadnjak, izgledno je da će i grmljavinska oluja stići i na ovaj dio obale.

Istramet navodi kako je osobito nezgodno što su se 'potrefili' plima i veliki valovi, a za poprilično rijetku i kompliciranu situaciju možemo zahvaliti dolini koja se primiče sa sjeverozapada Europe. Istramet javlja da su visoki valovi udarali o obalu Istre, a zbog nevremena i mogućnosti valova visine do šest metara na snazi je crveni meteoalarm za cijeli Jadran.

Prizore podivljalog mora snimio je i čitatelj Slobodne Dalmacije u Kaštelima, točnije u Kaštel Starom i Kaštel Novom. Poslao je i video.

RTL navodi da jugo već stvara valove od nekoliko metara na šibenskom području. Riva u Vodicama je potopljena.

Meterolog HRT-a Tomislav Kozarić upozorio je na današnje vremenske nepogode, ali i najavio kratkotrajno smirivanje vremena.

- U ponedjeljak na Jadranu smirivanje vremena, no uz umjereno, u utorak ponovno i jako jugo - vrijeme se ni idući tjedan neće stabilizirati. Uz dosta oblaka, povremeno će i dalje biti kiše, ali većinom u manjim količinama nego prošlih dana.

Zadar, 171119
Jako jugo koje vec danima puse na zadarskom podrucju stvara probleme u pomorskom prometu, a brojne katamaranske i trajektne linije su u prekidu.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

Podjednako će biti i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te u gorju, dok će u sjevernijim kopnenim krajevima kiša u ponedjeljak uglavnom prestati, a ponovno je u mnogim mjestima najvjerojatnija u srijedu, kada je ponegdje moguća magla. Oprez je i dalje nužan zbog porasta vodostaja većih rijeka. Temperatura zraka u manjem padu - prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:25