UOČI ČETVRT STOLJEĆA OD PRIZNANJA

U HRVATSKU STIGAO JOHN MCCAIN Američki senator sastao se s predsjednicom u Opatiji, a zatim je produžio u Dubrovnik na susret s Plenkovićem

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.04.2017. u 15:48

U Hrvatsku je u nedjelju stigao američki senator John McCain. Posjet je započeo sastankom s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović u Opatiji‎ što, kako je navedeno u priopćenju s Pantovčaka, predstavlja nastavak njihova redovitog dijaloga, a dolazi nakon nedavnog sastanka na marginama Minhenske sigurnosne konferencije.

Predsjednica i senator razgovor su posvetili razmjeni stajališta o stanju u jugoistočnoj Europi, naglasivši značaj vjerodostojne i individualne euroatlantske perspektive za sve države ovog područja i osiguranje trajne stabilnosti i napretka. U tom pogledu, složili su se oko važnosti usredotočenosti američke administracije ‎i na ovo područje svijeta, navodi se u priopćenju.

Predsjednica Grabar-Kitarović i senator‎ McCain složili su se i u osudi nedavnog korištenja kemijskog naoružanja u Siriji i nužnosti aktivnog pristupa međunarodne zajednice u odvraćanju daljnjih slučajeva poput navedenog kao i iznalaženja rješenja za ovu višegodišnju krizu.

Posjet dolazi nekoliko dana prije obilježavanja četvrt stoljeća od američkog priznanja neovisnosti Republike Hrvatske.

- Sjedinjene Države bile su predano uz Republiku Hrvatsku i tijekom ostvarivanja našeg članstva u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji. Republika Hrvatska visoko vrednuje ostvareno transatlantsko savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, stoji u priopćenju Ureda predsjednice.

Kasnije se McCain susreo i s premijerom Andrejem Plenkovićem, s kojim se našao u Dubrovniku. Na fotografijama koje je objavila Vlada vidi se da su u njihovu društvu bili i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier te američka ambasadorica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes.

 

Dan ranije, senator McCain boravio je u Sloveniji, gdje se susreo sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom i drugim tamošnjim dužnosnicima.

 

Julieta Valls Noyes, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Davor Božinović, John McCain, Karlo Ressler

 

Andrej Plenković, John McCain, Julieta Valls Noyes, Davor Ivo Stier

 

 

Izdvajamo