UOČI ČETVRT STOLJEĆA OD PRIZNANJA

U HRVATSKU STIGAO JOHN MCCAIN Američki senator sastao se s predsjednicom u Opatiji, a zatim je produžio u Dubrovnik na susret s Plenkovićem

U Hrvatsku je u nedjelju stigao američki senator John McCain. Posjet je započeo sastankom s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović u Opatiji‎ što, kako je navedeno u priopćenju s Pantovčaka, predstavlja nastavak njihova redovitog dijaloga, a dolazi nakon nedavnog sastanka na marginama Minhenske sigurnosne konferencije.

Predsjednica i senator razgovor su posvetili razmjeni stajališta o stanju u jugoistočnoj Europi, naglasivši značaj vjerodostojne i individualne euroatlantske perspektive za sve države ovog područja i osiguranje trajne stabilnosti i napretka. U tom pogledu, složili su se oko važnosti usredotočenosti američke administracije ‎i na ovo područje svijeta, navodi se u priopćenju.

Predsjednica Grabar-Kitarović i senator‎ McCain složili su se i u osudi nedavnog korištenja kemijskog naoružanja u Siriji i nužnosti aktivnog pristupa međunarodne zajednice u odvraćanju daljnjih slučajeva poput navedenog kao i iznalaženja rješenja za ovu višegodišnju krizu.

Posjet dolazi nekoliko dana prije obilježavanja četvrt stoljeća od američkog priznanja neovisnosti Republike Hrvatske.

- Sjedinjene Države bile su predano uz Republiku Hrvatsku i tijekom ostvarivanja našeg članstva u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji. Republika Hrvatska visoko vrednuje ostvareno transatlantsko savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, stoji u priopćenju Ureda predsjednice.

Kasnije se McCain susreo i s premijerom Andrejem Plenkovićem, s kojim se našao u Dubrovniku. Na fotografijama koje je objavila Vlada vidi se da su u njihovu društvu bili i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier te američka ambasadorica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes.

Dan ranije, senator McCain boravio je u Sloveniji, gdje se susreo sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom i drugim tamošnjim dužnosnicima.

Julieta Valls Noyes, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Davor Božinović, John McCain, Karlo Ressler

Andrej Plenković, John McCain, Julieta Valls Noyes, Davor Ivo Stier

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:13