PODNIJELI ZAHTJEV

'U IME OBITELJI' PROTIV GONGA Traže od DIP-a da ih izuzmu od nadgledanja referenduma

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.11.2013. u 15:41

Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Građanska inicijativa "U ime obitelji" podnijela je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev za izuzeće GONG-a kao nepristranog promatrača na referendumu 1. prosinca, ocjenjujući da ta udruga provodi "anti-kampanju" protiv referenduma.

"Budući da udruga GONG već duže vrijeme javno provodi svojevrsnu anti-kampanju protiv predmetnog referenduma, očito je da ista već sada i aktivno i pasivno utječe na buduće birače. Kako je anti-kampanja koju GONG provodi jednostrana i aktivistička, držimo da predstavlja zloupotrebu pozicije GONG-a u hrvatskom društvu i javnosti", navodi ta inicijativa na svojim internetskim stranicama.

Ocjenjuje da se zbog GONG-a, kao udruge koja obavlja djelatnost nepristranog i nestranačkog praćenja, nadgledanja i unaprjeđivanja izbornog procesa, kod dijela birača ostavlja se dojam kako je anti-kampanja koju GONG provodi nepristrana i nestranačka, što, ističu iz "U ime obitelji", nije točno.

"Ovakvom promjenom pozicije iz 'nepristrane' u aktivističku udrugu GONG aktivno otežava biračima donošenje informirane odluke o referendumskom pitanju", navode.

Stoga od DIP-a, kao podnositelj zahtjeva za raspisivanje referenduma na kojemu će građani 1. prosinca odlučivati žele li da su u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene, zahtjevaju da GONG-u uskrati pravo promatranja državnog referenduma u svojstvu neovisnog promatrača.

Izdvajamo