100.000 ŽENA

U ime obitelji Vladi i Saboru: Osigurajte neradnu nedjelju za radnice u trgovinama

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.09.2018. u 14:10

Zagreb, 010916.
Markov trg 4.
Konferencija za novinare U ime obitelji povodom predaje zahtjeva Ustavnom sudu i Ministarstvu uprave da revidiraju svoju odluku o promjeni izbornog sustava.
Na fotografiji: Zeljka Markic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / HANZA MEDIA

Željka Markić

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, udruga U ime obitelji pozvala je u subotu hrvatsku Vladu i Sabor da "prestanu sudjelovati u nasilju nad ženama - prisilnom i najčešće neplaćenom radu nedjeljom" te promjenom zakona osiguraju neradnu nedjelju za više od 100 tisuća radnica zaposlenih u trgovinama.

Udruga podsjeća kako godinama upozorava Hrvatski sabor i Vladu "na činjenicu da rad nedjeljom u trgovinama diljem Hrvatske predstavlja veliku društvenu nepravdu za više od 180 tisuća zaposlenih u trgovinama, od čega su više od 100 tisuća žene, supruge i majke koje taj dan ne mogu provesti sa svojom obitelji i djecom te su ekonomski izrabljivane".

"Podaci Eurostata pokazuju da oko 35 posto žena zaposlenih u trgovinama radi nedjeljom, a osam posto svake nedjelje. Time su žene zaposlene u trgovinama u Hrvatskoj u mnogo lošijem položaju nego njihove kolegice u drugim državama EU koje nam premijer Plenković često daje za primjer", navodi U ime obitelji.

"Majke, osobito majke s više djece i samohrane majke, najdiskriminiranije su skupine u Hrvatskoj", poručuje udruga.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo