PROCESIJA OD RODNE KUĆE

U Krašiću obilježena 120. godišnjica rođenja blaženog Alojzija Stepinca

 Boris Kovačev / CROPIX

U Krašiću je u utorak obilježena 120. obljetnica rođenja blaženog Alojzija Stepinca, procesijom od Stepinčeve rodne kuće u Brezariću do župne crkve Presvetog Trojstva u Krašiću te euharistijskih slavljem koji je predvodio je varaždinski biskup i Stepinčev pranećak mons. Josip Mrzljak, priopćeno je iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

U propovijedi je biskup Mrzljak podsjetio na Stepinčeva pisma iz krašićkog zatočeništva, poslana na razne adrese, koja su ilegalno putovala raznim osobama iz kleričkog i redovničkog života, ali i mnogim kršćanskim laicima, kao i njegovoj rodbini. Ona pokazuju kršćansku zrelost i dosljednost u nimalo lakim vremenima jugoslavenske komunističke diktature te su bila onda, ali i danas, siguran putokaz mnogim ljudima dobre volje, rekao je Mrzljak.

Pisma iz Krašića, istaknuo je, bogata su riznica svjedočanstva čvrste i nepokolebljive vjere Alojzija Stepinca te njegova dragocjena ostavština svima.

"Stoga i mi, koji danas ovdje obilježavamo 120. obljetnicu njegova rođenja i 20. obljetnicu proglašenja blaženim, te očekujući još jedan korak – proglašenje svetim, kada bude Božje vrijeme, ponesimo sa sobom čvrstu i obnovljenu vjeru i zagovor bl. Alojzija", zaključio je biskup Mrzljak.

U ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića okupljenima se obratio kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Stjepan Večković. Krašićki župnik Ivan Vučak u znak zahvale za predvođenje euharistijskog slavlja, uručio je biskupu Mrzljaku bistu Alojzija Stepinca. Bista, djelo akademskog kipara Vida Vučaka, izrađena je prema fotografiji kardinala Stepinca u sudnici na montiranom političkom sudu 1946. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:08