IN MEMORIAM

U Londonu umro ugledni politički komentator, novinar i pisac Krsto Cviić

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.12.2010. u 12:05

Jakov Prkić

Nakon kratke i teške bolesti, u 81. godini, u Londonu je u subotu umro britanski i hrvatski novinar i politički pisac Krsto Cviić, priopćila je njegova obitelj.

Rođen 3. listopada 1930. u Adžamovcima blizu Slavonskog Broda, odrastao je i školovao se u Zagrebu, gdje je diplomirao germanistiku. Od 1954. živi u Londonu. Prvih pet godina radio je kao novinar i urednik u Svjetskoj službi BBC-a i za to vrijeme diplomirao međunarodne odnose na London School of Economics and Political Science.

Nakon tri godine studija u Oxfordu vratio se na BBC kao zamjenik ravnatelja Europske službe na engleskom jeziku. Najveći dio karijere od 1969. do 1990. proveo je u tjedniku The Economist kao uvodničar i dopisnik za srednju i istočnu Europu. Više od deset godina bio je znanstveni suradnik u Kraljevskom institutu za međunarodne poslove (Chatam House) i ujedno glavni urednik njihova uglednog mjesečnika The World Today.

Od 1999. do 2007. bio je angažiran kao politički savjetnik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Od 1990. javljao se u raznim medijima u Hrvatskoj, a 1997. bio je glavni urednik kratkotrajnog Tjednika. Napisao je knjige Remaking the Balkans (Prepravljanje Balkana) koja je objavljena u dva izdanja 1991. i 1995. Na hrvatskom su mu objavljene knjiga političkih kozerija Pogled izvana (Znanje, 1994) i zajedno s Peterom Sanfeyem Jugoistoična Europa – od konflikata do suradnje (EPH LIBER, 2008).

Izdvajamo