ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE

U Lumbardi pronađeni novi arheološki kameni ostaci

 Zvonimir Barišin / CROPIX

Pri vrhu brežuljka Koludrt u Lumbardi nastavljena su arheološka istraživanja koja uz diplomirane arheologe iz Zadra i Zagreba vodi Hrvoje Potrebica iz Centra za prapovijesna istraživanja.

Na tom je lokalitetu mještanin Božo Kršinić 1877. godine pronašao ulomke antičkoga kamenog natpisa čuvene Lumbarajske psefizme, najpoznatiji i najvažniji do sada pronađen na tlu Republike Hrvatske, koju čuva Arheološki muzej u Zagrebu.

Dodatnim istraživanjima uputpunjena je psefizma na kojoj su utanačene pojedinosti oko osnivanja grčke naseobine na otoku Korčuli u 3. st. pr. Krista, ističe načelnik Općine Lumbarda Igor Kršinić.

Psefizma i nova iskopavanja su, naglasio je, od prije nekoliko dana uvrstila Lumbardu u arheološku znanost. Općina Lumbarda je otkupila spomenuti lokalitet, čije će se područje zaštititi, urediti i omogućiti svim posjetiteljima da vide gdje je pronađen najstariji pisani spomenik, najavljuje načelnik Lumbarde.

Voditelj istraživanja Hrvoje Potrebica istaknuo je kako su sadašnja istraživanja lokaliteta u Lumbardi počela 2007. te da je nešto južnije, na predjelu Sutivan pronađena nekropola kolonije iz koje potječu grčke vaze, pohranjene u Gradskom muzeju Korčule.

Napravili su, istaknuo je, i prostornu studiju najvažnije monumentalne helenističke cisterne. Nađeni kameni ostatci će biti dostavljeni konzervatorima, rekao je Potrebica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:25