SLUČAJ JUSUP

U Ministarstvu više ne znaju je li u Obrovcu uopće bila inspekcija

 Provjereno/Nova TV

Tko je što znao a tko nije, je li inspekcija Ministarstva zdravstva već ranije bila u Obrovcu, je li bilo medicinskih propusta u radu dr. Gorana Jusupa, tko je, što i kad trebao nešto poduzeti?

Slučaj Obrovca pokazuje da sustav zdravstva funkcionira po inerciji, a ne zahvaljujući kvalitetnom vođenju zdravstvene administracije.

U slučaju Obrovac razotkrilo se da u rečenoj liječničkoj ordinaciji ima sve manje pacijenata, da je bilo pritužbi na način rada liječnika, još polovicom prošle godine krenule su “opsjene’”o tome što je tko poduzeo ili pak nije.

Nakon što je javnost prozvala ministra Milana Kujundžića za “nečinjenje”, Ministarstvo zdravstva prošlog se petka oglasilo priopćenjem u kojem se nabraja da su “obavijestili sve nadležne nakon što su primili pritužbe pacijenta iz Obrovca” i to redom HZZO zbog ugovornog odnosa s tom ordinacijom, a Hrvatsku liječničku komoru zbog mogućeg oduzimanja licence za rad.

I ne samo to, nego na kraju priopćenja ističu da će ministarstvo “dodatno uputiti i zdravstvenu inspekciju s ciljem utvrđivanja okolnosti ovog slučaja”.

Riječju, ministarstvo je delegiralo posao na “ostatak” sustava pa je tako HZZO utvrdio u prvom nadzoru u studenome prošle godine da “ima propusta” i ostavio rok za popravni. Kako popravni nije uspio, što je pokazao nadzor u siječnju, stigao je otkaz ugovora s današnjim danom, a liječnik je u međuvremenu otišao na bolovanje.

I tu slijedi zaplet jer je ministar jučer promijenio retoriku. U novoj verbalizaciji slučaja kaže da je “inspekcija dolje bila i utvrdila da ozbiljnih medicinskih propusta nije bilo”. Ako je to točno, pitanje je zašto je ministar u priopćenju kazao da je obavijestio HLK koji treba reagirati samo ako je bilo liječničkih propusta!?

Zbog toga smo u mailu zatražili od Ministarstva da nam dostavi datum boravka inspekcije u Obrovcu te inspekcijski nalaz, ali nismo dobili odgovor. Ministar jučer kaže i da bi “reakcije bilo i prije da se znalo za slučaj”. No, krajem prošlog tjedna Ministarstvo “priznaje” da je za slučaj zapravo znalo više od pola godine. Zanimljivo je što “Ministarstvo nije otkrilo medicinske propuste nego samo ono što i HZZO - da nema medicinske sestre”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:51