BEZ IZJAVA

U Ministarstvu zdravstva sastanak povjerenstva za analizu propisa o pobačajima u EU

Milan Kujundžić
 Dragan Matic / CROPIX

U Ministarstvu zdravstva u srijedu poslijepodne sastalo se povjerenstvo Ministarstva zdravstva za analizu zakonskih propisa koji reguliraju prekide trudnoće i iskustva u zemljama Europske unije (EU), no nitko od članova uoči sastanka, koji je započeo u 14.30 sati, nije želio dati izjavu.

Mišljenje tog povjerenstva trebalo bi biti osnova za izradu novog zakona o pobačaju, koji bi zamijenio postojeći zakon, koji nije mijenjan još od 1978. godine. Ustavni sud donio je 2. ožujka 2017. godine odluku kojom je obvezao Hrvatski sabor da u roku od dvije godine donese novi Zakon o pobačaju, uz zaključak kako pritom nije moguće zabraniti prekid trudnoće.

Ministar Milan Kujundžić izjavio je u Hrvatskom saboru kako novi zakon vjerojatno neće biti donesen u roku koji je naložio Ustavni sud, odnosno da će stručno povjerenstvo predložiti tom sudu produženje roka za donošenje zakona. Nije rekao kad se zakon može očekivati dodavši kako je riječ o osjetljivom pitanju na kojemu se intenzivno radi.

Broj pobačaja u Hrvatskoj drastično se smanjio u zadnjih dvadesetak godina i u daljnjem je padu. To pokazuju i podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, po kojima je u 2017. bilo 2416 legalno induciranih pobačaja, dok je 2003. bilo registrirano 5923 takvih pobačaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:03