VREMENSKA PROGNOZA

'U MNOGIM MJESTIMA BIT ĆE TOPLO KAO RIJETKO KADA U POVIJESTI MJERENJA...' Vakula najavio kakvo nas vrijeme čeka u sredini listopada

 
 Bruno Konjevic / CROPIX

Južina, naoblačenje, osjetno zatopljenje, a ponegdje i kiša dominirat će Hrvatskom tijekom srijede i četvrtka, dok će u petak ponovno zatopliti, i to dugotrajnije i osjetnije, kaže meteorolog Zoran Vakula za HRT. "Sredina listopada bit će iznadprosječno topla u mnogim mjestima kao rijetko kada u povijesti mjerenja tog dijela godine", dodaje.

"A osobito česta u nekim dijelovima Hrvatske nije bila ni jutarnja svježina Dana neovisnosti. Na meteorološkoj postaji Državnog hidrometeorološkog zavoda Rijeci, primjerice, niža temperatura od ovogodišnjih 7,7 °C na 8. dan listopada u posljednjih je 70-ak godina bila samo 2016., te 2011., 1994., 1979. i 1959. godine, a na postaji Zagreb Maksimiru još rjeđe - također 2016., 1994. i 1959. godine, te 1971. je bila niža od ovogodišnjih 2,2 °C. Temperaturni "minusi" izmjereni su na mnogim meteorološkim postajama DHMZ-a pri tlu, a ponegdje čak i na 2 metra visine, kao primjerice u Varaždinu, gdje je niža temperatura od -0,9 °C posljednji put ove godine zabilježena još potkraj ožujka", pojasnio je Vakula.

"U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano uz slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni i južni vjetar. Jutarnja temperatura između 5 i 7 °C, a najviša dnevna oko 21 °C. U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano uz postupni porast naoblake prema kraju dana, a navečer povremeno kiša, najprije uz granicu sa Slovenijom, a u noći i drugdje. Zapuhat će umjeren, mjestimice i jak jugozapadni vjetar. Jutro osjetno toplije nego u utorak, a najviša dnevna temperatura oko 22 °C", kaže Dunja Plačko-Vršnak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

"Podjednaka i na sjevernom Jadranu, dok će u gorju biti od 15 do 19 °C, pri čemu će jutro također biti osjetno toplije nego u utorak. U početku će biti djelomice sunčano, a jače naoblačenje će najprije zahvatiti sjeverni Jadran i Gorski kotar. Kiše može biti već prijepodne, ali je glavnina vjerojatnija navečer i u noći. Vjetar umjeren, u gorju povremeno i jak jugozapadni, a na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, uz umjereno valovito i valovito more. Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmaciji pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Zapuhat će umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura između 21 i 23 °C.", dodaje Plačko-Vršnak za HRT.

U četvrtak u unutrašnjosti jutro će biti još toplije nego u srijedu. Prevladavat će oblačno vrijeme, a povremeno bi mogla pasti i kiša. "Krajem dana sa zapada slijedi djelomično razvedravanje. Od petka uglavnom suho i barem djelomice sunčano, ujutro uz mogućnost za mjestimičnu kratkotrajnu maglu, te postupno toplije", kaže Plačko-Vršnak.

"Na Jadranu u četvrtak promjenljivo s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, češćim na sjeveru i jugu. Od petka pretežno sunčano i malo toplije. Jugo će u četvrtak postupno okrenuti na jugozapadnjak, a navečer će na sjeveru zapuhati bura koje će biti još i u petak. Zatim će vjetar biti uglavnom slab."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:26