HRVATSKA TUGUJE

U MORH-u OTVORENA KNJIGA ŽALOSTI ZA VOJNIKA JOSIPA BRIŠKOG Upisao se i ministar obrane: 'Otišao si hrabro i časno uz rame najvećih velikana i ratnika'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.07.2019. u 11:02

Željko Puhovski / CROPIX; MORH

Lijevo: Josip Briški; desno: uništeno vozilo; umetnuto: ministar obrane Damir Krstičević tijekom press konferencije

 

U Ministarstvu obrane u četvrtak je otvorena knjiga žalosti za poginulog pripadnika Hrvatske vojske Josipa Briškog koji je stradao u NATO misiji potpore miru "Resolute Support" u Afganistanu.

U jutarnjim satima u knjigu žalosti upisao se potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, kao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

- Dragi i poštovani Josipe, hrabro i časno otišao si uz rame najvećih velikana i ratnika. Hvala ti za vjernost Domovini i za beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcu svakog hrvatskog vojnika - napisao je ministar Krstičević u knjigu žalosti.

Od vojnika Josipa Briškog oprostio se i general Šundov.

- Današnji dan počeli smo otvaranjem Knjige žalosti i upisom dojmova nas vojnika, kao i minutom šutnje počasti našem Josipu. U mislima smo s njegovom obitelji, kao i našim ranjenim pripadnicima u misiji u Afganistanu - istaknuo je i poručio da će se Hrvatska vojska sjećati Josipa Briškog kao dobrog i hrabrog vojnika koji je ostavio trag u misijama i operacijama u kojima sudjeluje Hrvatska vojska.

- Svi u Hrvatskoj vojsci na tome smo mu zahvalni. On je, nažalost, prva žrtva od kad Hrvatska vojska sudjeluje u misijama i operacijama - rekao je Šundov.

U Knjigu žalosti upisali su se i glavni direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan, državni tajnici Ministarstva obrane Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnici Uprava Glavnog stožera OSRH te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Radni dan u vojarnama u Hrvatskoj i diljem svijeta, u misijama i operacijama u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici, počeo je minutom šutnje čime je odana počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske u misiji u Afganistanu.

Josip Briški iz Zagreba, pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru "Resolute Support",  preminuo je u srijedu oko podneva od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio u studenom 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao. Oženjen je i ima jednogodišnjeg sina.

Hrvatska zastava pred sjedištem NATO-a na pola koplja

Ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu u četvrtak je hrvatska zastava spuštena na pola koplja zbog pogibije hrvatskog vojnika u Afganistanu. Još dvojica su ranjena u srijedu ujutro u samoubilačkom napadu u Kabulu.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad u kojem se bombaš samoubojica zabio u konvoj vojnih vozila na putu prema zračnoj luci.

Josip Briški (27) prvi je poginuli hrvatski vojnik u Afganistanu otkako je članica NATO-a Hrvatska 2003. ondje poslala svoje snage.

Stotinjak Hrvata je među 20.000 stranih vojnika, uglavnom Amerikanaca, koji u sklopu misije NATO-a "Odlučna potpora" obučavaju, savjetuju i pomažu afganistanskim snagama sigurnosti.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je izrazio sućut zbog smrti Briškog.

Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. hrvatskog kontingenta su u američkim bolnicama u Kabulu i Bagramu i izvan su životne opasnosti.

Svi ostali pripadnici kontingenta su dobro i nisu neposredno ugroženi, objavilo je ministarstvo obrane.

Ministar Damir Krstičević i načelnik glavnog stožera, general zbora Mirko Šundov, razgovarali su sa zapovjednikom misije, generalom Austinom Scottom Millerom, o intenzivnim pripremama za transport poginulog vojnika i dvojice ozlijeđenih u Hrvatsku.

U četvrtak će u Afganistan krenuti tim ministarstva i oružanih snaga kako bi posjetio ozlijeđene vojnike i pružio potporu ostalim pripadnicima hrvatskog kontingenta.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo