MINISTAR GOSPODARSTVA

'U NAŠOJ ODLUCI NEMA NIČEG SRAMOTNOG' Ministar Horvat gorljivo branio prihvaćanje sindikalnih zahtjeva: 'Evo zašto Pavić ne bi trebao odstupiti'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.09.2019. u 21:13

Zagreb, 290519.
HUB 385. Petraèiæeva 6.
Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavic predstavio je novi Poziv Europskog socijalnog fonda za dostavu projektnih prijedloga Jacanje poslovanja drustvenih poduzetnika faza I ukupne vrijednosti 100.010.000 kuna.
Na fotografiji: Darko Horvat.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

Darko Horvat

"Nema u ovoj odluci ničeg sramotnog", rekao je u Dnevniku Nove TV ministar gospodarstva Darko Horvat na pitanje novinarke Sabine Tandara Knezović je li prihvaćanje zahtjeva inicijative '67 je previše' sramotan potez Andreja Plenkovića i Vlade.

"Kada prihvatite činjenicu da iza toga što se danas dogodilo stoji 700.000 hrvatskih građana, koji su velikim dijelom Vladu i birali, nema tu ničeg sramotnog. Glas naroda rekao je svoje", rekao je Horvat.

Vlada je svojedobno uvjeravala da će, ako se prihvate upravo ovi zahtjevi sindikata, šteta iznositi 45 milijardi kuna.

"Činjenica je to da u ovome trenutku zbog mirovinske reforme rastu mirovine, rastu one najmanje mirovine onim najosjetljivijima. Rastu plaće, raste minimalna plaća, raste prosječna plaća. Imamo vrlo stabilan gospodarski rast temeljen na investicijama i nečemu što u ovom trenutku Hrvatskoj dugoročno daje perspektivu da u uvoznoj i izvoznoj politici konačno stane na zdrave noge. Rehabilitiraju se projekti i ona trgovačka društva koja su u povijesti bila gubitaši i stvarala probleme, između ostaloga i probleme koji su ugrožavali mirovinsku reformu", govorio je Horvat, no novinarka ga je podsjetila da joj nije odgovorio na pitanje o 45 milijardi.

"Pa kolega Marić vam je danas objašnjavao. Dakle, ako u ovom trenutku mislite da netko želi, može ili treba 45 milijardi staviti na stol, onda je vaša analitika potpuno kriva", rekao je Horvat.

Tandara Knezović tada je konstatirala da je Vlada plašila građane s 45 milijardi kuna, a danas je na to pristala.

"Ja se bojim da je jedini koji je plašio ljude, su bili ovakvi stavovi i ovakve analize vrlo paušalnih neovisnih analitičara. Vlada je tada, a i sada, zagovara činjenicu", odgovorio je ministar.

Kaže da mirovna reforma nije reforma ministra Marka Pavića.

"Mirovinska reforma, porezna reforma i ine druge reforme koje su se u ove tri godine stavile na stol daju rezultate. Ja bih volio da te rezultate, kao što sad neke negativne aspekte, apostrofirate i analitički prikažete. Da konačno jednom prosječnom hrvatskom građaninu na stol stavimo i one pozitivne efekte. A to znači, riječima hrvatskih poslodavaca, stvari se kreću na bolje. Vidim po tome jer ljudima daju veće plaće, i onu minimalnu i onu prosječnu. Ono što ja apostrofiram i želim - da benefite svih ovih procesa konačno vidi prosječan građanin Republike Hrvatske. Tada će i ovi mladi ljudi, koji danas nakon srednje škole, odluče ostati u Hrvatskoj zarađivati, ne 300 ili 500 eura, već 700, 800 ili 1000 eura. I onu razliku koju smo isto tako nekoliko puta analizirali, neće ta razlika biti 50 ili 70 posto. I neće zbog razlike od 10 ili 20 posto odlaziti u inozemstvo", rekao je u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje gdje je ministar Pavić i nije li se i on danas trebao oglasiti te ne bi li trebao biti smijenjen, Horvat odgovara niječno.

"Ministar Pavić u ovom trenutku pregovara i razgovara. Novu financijsku alokaciju u Bruxellesu. On će se vratiti sutra u Hrvatsku i sva ova pitanja koja danas apostrofirate i imputirate nekim drugim ministrima moći ćete sutra pitati ministra Pavića. Zašto ne bi trebao podnijeti ostavku? Jer mi je pomogao u proteklih dva mjeseca, odnosno mjesec dana, pronaći dodatnih 460 milijuna kuna za hrvatske poduzetnike. Je li to razlog za podnošenje ostavke?", upitao je Horvat.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo