IN MEMORIAM

U NJEZINIM JE ŠEŠIRIMA STANOVAO DUH ZAGREBA Iznenada preminula slavna zagrebačka modistica, klobučarka, vlasnica salona šešira Nada Kobali

 
Nada Kobali
 Tomislav Krišto / CROPIX

Nakon kraće bolesti umrla je Nada Kobali, slavna zagrebačka modistica, klobučarka, vlasnica salona šešira Kobali u samom centru grada, svojevrsnog simbola Zagreba. Otišla je naša najbolja kitničarka koja je vrhunskim umijećem žene pretvarala u dame, muškarce u gospodu, stvarala šešire koji su kroz godine zapravo postali i statusni simboli.

zagreb, 010305
bogoviceva 4, sesiri kobali obrt
nada kobali, vlasnica
grad ju zeli iseliti iz lokala
foto dragan matic
-zag-
Dragan Matić / CROPIX

Od ove se poznate dizajnerice šešira na društvenim mrežama opraštaju brojni prijatelji, kolege i poznanici, pa je tako Nada prema riječima modnog kritičara Nenada Korkuta bila jedan od posljednjih istinski kreativnih obrtnika glavnog grada, umjetnica svog zanata, prema slovima novinara Romana Bolkovića svaki njezin šešir bio je i skulptura, ali i više: poput svetokruga osobu koja ga je nosila pretvarao je u ikonu. Prema izjavi glumice Bojane Gregorić, koja je za jedan od svojih prvih glumačkih honorara upravo kupila Kobali šešir, otišla je žena koja je odgojila modne znalce i ostat će zapamćena po svojoj kreativnoj hrabrosti.

Iako je kao djevojka Nada željela studirati kiparstvo, njezina majka nije bila oduševljena tom idejom smatrajući kako treba odustati od umjetnosti i baviti se "nečim konkretnim". Zato je Nada upisala studij književnosti, ali naposljetku i postala kiparica - šešira.

"Stavljate materijal na paru, on omekša da se fino oblikuje, zatim na kalup i kad se osuši - šešir je tu. U jednom komadu oblikujem i klobuk i obod. Nekad su kitničarke radile tako da su rezale materijal između klobuka i oboda. Danas za tim nema potrebe. Šešir se modelira, vi ste njegova kiparica", opisivala je Nada. Naime, posao sa šeširima preuzela je 1974. godine, a naslijedila ga je od svoje bake, koja ga je pokrenula prije više od 100 godina. Kako je Nada znala reći, Drugi svjetski rat i poraće za obitelj Kobali bili su iznimno teški jer su ostali bez sve imovine, ostali su im samo kalupi za šešire i njihovo znanje. Kada je i sama preuzela rad u trgovini šešira, kako je govorila, radila je malo drugačije od drugih, počela je na njih stavljati malo perja, pa malo krzna, vrpci, čipke... dala sebi na volju. I onda su žene navalile u njenu trgovinu, tada u Palmotićevoj ulici, kasnije su navalili i muškarci i tako je s godinama stvorila kultnu zagrebačku trgovinu unikata.

zagreb, 010305
bogoviceva 4, sesiri kobali obrt
nada kobali, vlasnica
grad ju zeli iseliti iz lokala
foto dragan matic
-zag-
Dragan Matić / CROPIX

"Volim reći da je naš dućan najzagrebačkiji u Zagrebu. Možda griješim, ali šešire koje izrađujem stranci sasvim sigurno nemaju, oni su tipično zagrebački. Tko je jednom u nju ušao, taj se uvijek i vrati. Najveći mi je kompliment kada na ulici vidim osobu s mojim šeširom, nema ljepšeg osjećaja", ustvrdila je Kobali za Jutarnji list prije desetak godina kada su njeni modeli ženstvenih šeširića oduševili i tursku glumicu Bergüzar Korel, poznatu po ulozi Šeherezade. Među ostalima, Kobali šešire nose i glumice Zrinka Cvitešić, Bojana Gregorić, Alma Prica, popularni su među političarkama, pjevačicama, voditeljicama... Otputovali su i na sve strane svijeta jer ljudima se sviđa što su ručno rađeni, što su nepoderivi i traju. Uz Nadine se šešire uvijek lijepio epitet "bezvremenski", upravo zbog svoje kvalitete prenose se s generacije na generaciju, a njezini su kupci svih generacija.

Radila je Nada puno i za kazalište i film.

"Od kraja 80-ih i Vrdoljakovih 'Glembajevih', od devedesetih i 'Božića u Beču' Branka Schmidta do zadnjih, 'Lee i Darije' Branka Ivande i 'Anke' Dejana Aćimovića. U kazalištu su mi zadnji 'Talijanski slamnati šešir' u Komediji i 'Slikari rudari'” u Gavelli... Film je moja ljubav, a Rajko Grlić 'moj' režiser", izjavila je Nada svojedobno za Jutarnji.

Zagreb, 241018.
Cvjetni trg.
Salon sesira Nade Kobali.
Na fotografiji: Nada Kobali.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

Na pitanje koliko je u svojoj karijeri izradila šešira i kapa, Nada Kobali nikad nije mogla odgovoriti. Jednostavno ih je previše.

"Događalo mi se da ne prepoznam svoj šešir! Jednom sam jednu gospođu pitala odakle joj taj šešir, a ona mi je tek nakon mojeg inzistiranja odgovorila: ‘Nada, pa kaj vam je, to je vaš šešir!’" ispričala je. Unatoč krizama kod malih obrtnika njen je posao opstao, tvrdila je da se nikada od njega nije mogla obogatiti, ali bio je održiv.

"Puno je truda potrebno da se očuvaju stari zanati. Lijepo je što vi to ‘volite’, ali to nije dovoljno. Ja se nisam dala, uvijek sam se borila", priznala je Nada o svojoj najvećoj životnoj strasti.

Nada se za života ostvarila i kao majka dvoje djece i baka jednog unuka. Sina i kćer dobila je u braku s novinarom Urošem Šoškićem, od kojeg se kasnije razvela.

"Obitelj je najvažnija, uvijek je oslonac u životu. U uspjeh svake žene ulazi i da je obitelj na okupu. Ne, ja nisam bila te sreće, jer ne možete imati sve. I obitelj i šešire. Morate negdje nešto malo oduzeti. A ja sam bila svoja odmalena. Tvrdoglava", opisivala je ova dizajnerica tako samu sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:54