APARTMANIZACIJA

U OBJEKTU POD ZAŠTITOM UNESCO-a NIKNULA ILEGALNA TERASA Luksuzne sobe s pogledom na more rasprodane do kraja sezone, znaju li konzervatori za to?

 
 Slobodna Dalmacija

Ma, dobra je sezona, nego se puno novih apartmana izgradilo – kazat će vam svaki drugi nadobudni stanovnik Splita.

Da vjerojatno u tome ima neke istine, uvjerit ćete se već kraćom šetnjom Prokurativama. Najpopularniji internetski oglasnici za iznajmljivanje smještaja tvrde da se čak tri turističke jedinice nalaze na tom objektu pod UNESCO-ovom zaštitom.

Pod zaštitom, dakle, istog onog izbirljivog UNESCO-a koji je može isti tren skinuti ako procijeni da za njom više nema potrebe. Ako vidi da se tu više nema što štititi. Jamačno bi oni svoje ime uklonili s Prokurativa kad bi se, recimo, ispostavilo da je netko na krovu nazidao nakaradne betonske zidove i tako uništio vizuru istočnog krila neorenesansnog bloka što ga je sredinom 1860-ih tadašnji načelnik dr. Antonio Bajamonti odlučio izgraditi, a dovršeno je tek tijekom dva kasnija ciklusa – od 1909. do 1911. i od 1927. do 1928. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Kad bi, recimo, neki lokalni poduzetnik uz te zidove i satelitske antene na njima usput odlučio samljeti krovište Prokurativa, pa onda i na njega posaditi betonske ploče. Zvuči nevjerojatno, znamo, ali što bi bilo kad bi taj netko još i dovukao desetak stolova i stolica ondje, kad bi montirao i metalnu konstrukciju preko svega toga koja bi njegovim gostima trebala štititi oči od sunca? Što bi uvaženi predstavnici UNESCO-a napravili kad bi taj netko možda planirao u dogledno vrijeme još i bazen montirati na krovištu Prokurativa?

Slobodna Dalmacija
Apartman na krovu Prokurativa koji nema dozvolu

'Izvanredna lokacija'

Vlasnik pet luksuznih soba s izlazom na tu terasu, a koje se oglašavaju na Booking.comu, ne može se požaliti na sezonu.

Sve su rasprodane. Zadovoljni gosti pišu da je lokacija izvanredna, hvale pogled s betonskog plesnog podija "na četvrtom katu Trga Republike". Domaćini nude i doručak u cijeni.

Evo što Booking.com za smještaj kaže:

– Objekt "Luxury Rooms Bajamonti 5" ima terasu i pogled na more, a nalazi se u centru Splita, u zgradi koja je pod zaštitom UNESCO-a. Dioklecijanova palača udaljena je 250 metara. Sve sobe u ovom smještaju s uslugom doručka sadrže klima-uređaj i TV ravnog ekrana. Pojedine obuhvaćaju prostor za sjedenje i opuštanje. Također, sve jedinice imaju vlastitu kupaonicu. Na raspolaganju su ogrtači i papuče. Objekt nudi skladište prtljage i prostranu zajedničku krovnu terasu s panoramskim pogledom na grad – navodi se u opisu smještaja, koji se hvali da ima najbolju lokaciju u gradu.

screenshot Booking.com

Iako pogled na ovu nadogradnju izaziva gađenje, sobe su, koliko vidimo s fotografija unutrašnjosti, izvanredne. Moderni namještaj, ostakljena kupaonica, golemi kreveti.

A što za njih kažu konzervatori? Prema dosadašnjim iskustvima s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture, moramo priznati da smo na prvu bili uvjereni kako je ova arhitektonska akrobacija dobila dozvolu.

- Nije!, pogledavši fotografije odrješito je kazao dr. Ambroz Tudor, stručnjak nadležan za zonu "A", odnosno za strogi centar grada.

- Nismo dobili zahtjev za ovakvo što. Sve i da jesmo, krovne terase ne odobravamo ako nisu postojale prije u zoni "A", dakle, ovo nema dozvolu. Možda je izdana za uređenje potkrovlja, ali za altanu ne. Koliko vidimo, zid je podignut da bi se moglo formirati terasu i za to nema odobrenja – odgovara dr. Tudor za Slobodnu Dalmaciju.

Kreće postupak

Zanimalo nas je što će sada učiniti, slijede li neke opomene investitoru.

- Morat ćemo pokrenuti postupak. Ili da ishode dozvolu ili da to uklone.

Znači, bespravno zidanje na Prokurativama može se legalizirati?

- Teško. Ne vjerujem da će moći dobiti dozvolu jer, kažemo, ne dajemo ih za otvaranje novih krovnih terasa. Teoretski, mogu dobiti odobrenje ako dokažu da je baš takva terasa tu i prije postojala – objašnjava konzervator.

Budući da se u staroj gradskoj jezgri svašta pokazalo mogućim, ostaje nam vidjeti kako će se pitanje pet luksuznih soba dalje razvijati. Napomenut ćemo da je ovo samo jedan od desetak smještaja na Prokurativama koji se može naći preko oglasnika. Ostale nemaju baš ovakvu terasu, ali isto su luksuzne i u najmanju ruku bi institucije trebale vidjeti kakve su zahvate njihovi vlasnici činili da bi dobili kategorizaciju na zgradi staroj više od 150 godina.

Zanimljivo, Prokurative su nastale tako što je tadašnji načelnik imao viziju od Splita, tada zbijenog u jezgri i okolnim težačkim varošima, načiniti napredni europski grad. Kako je govorio, "grad budućnosti" odnosno "citta del avvenire". A moderni gradonačelnici su, što ćete, pogrešno to preveli vjerujući da je rekao "città degli appartamenti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:55