PREVENTIVNE MJERE

U OPĆINI U KARLOVAČKOJ ŽUPANIJI 13 OSOBA U SAMOIZOLACIJI Dio njih bio je u kontaktu s osobom zaraženom u slovenskom domu zdravlja

 Matija Djanjesic / CROPIX

Preventivne mjere zbog širenja novog koronavirusa (COVID-19) provode se i u općini Žakanju, u Karlovačkoj županiji, gdje je u kućnoj izolaciji 13 osoba, a u toj županiji provode se i druge mjere iako u njoj još nema nijedne oboljele osobe, rečeno je u utorak nakon sjednice Županijskog stožera Civilne zaštite.

Epidemiologinja Biserka Hranilović rekla je novinarima da je pod nadzorom 60 osoba koje su bile na zaraženim područjima, među kojima je, osim talijanskih gradova, i Metlika u susjednoj Sloveniji.

"Po nalogu sanitarnoga graničnog inspektora pod nadzorom karlovačkog Zavoda za javno zdravstvo su i četiri osobe iz Žakanja, granične općine sa Slovenijom, koje se inače liječe u Domu zdravlja Metlika jer ondje rade.

Svi su oni bili u kontaktu s oboljelom osobom iz Doma zdravlja Metlika i sada su u kućnoj samoizolaciji te se imaju obvezu javljati i u slovenske institucije i u naš zavod s podatcima o tjelesnoj temperaturi i drugim mogućim simptomima bolesti jer žive u Hrvatskoj", rekla je Hranilović.

Trenutačno u izolaciji u karlovačkoj Općoj bolnici nema nijedne osobe jer je njih sedam za koje se sumnjalo na COVID 19 pušteno iz izolacije budući da su testovi na taj virus bili negativni, no pod epidemiološkim nadzorom će biti još dva tjedna.

Na današnjoj sjednici Stožera, rekao je župan Damir Jelić, dogovorene su aktivnosti oko podizanja svijesti od opasnosti od zaraze i suzbijanja širenja bolesti COVID-19.

"U Žakanju smo odreagirali promptno, stavili pod nadzor 13 osoba, i to se pokazalo učinkovito. Ljudi uz granicu su pokazali disciplinu i ozbiljnost i ja im na tome zahvaljujem te mogu reći da do sada u Karlovačkoj županiji nije zabilježen nijedan slučaj obolijevanja od te bolesti", rekao je Jelić.

Kad je riječ o drugim preventivnim mjerama, dva su automobila hitne pomoći opremljena i spremna za prijevoz zaraženih te dva prostora za karantenu, Crveni križ je obišao 2356 raznih subjekata s edukacijom, a slijedi rad svih pet gradskih stožera Civilne zaštite s liječnicima obiteljske medicine.

Župan Jelić je rekao da je zabranjena manifestacija 'Pozdrav proljeću' jer je trebala okupiti oko 800 vrtićke djece, njihovih baka i djedova. Razmatra se i što s okupljanjima u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa i slično.

Na pitanje hoće li biti u Gradskom kazalištu Zorin domu biti otkazan sutrašnji HDZ-ov stranački skup na koji bi trebao doći Andrej Plenković, Jelić je odgovorio kako se "HDZ s tim u vezi obratio Stožeru, iako nije trebao, ali pošto se radi o skupu ispod tisuću ljudi, i to u zatvorenom prostoru, tu nisu vidjeli problem, kao ni za održavanje filmskog festivala u Gimnaziji i mnoge druge stvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:35