NOVA USLUGA

U OSJEČKOM PRIVATNOM VRTIĆU LASTAVICA SNIMAJU DJECU RADI BOLJE KOMUNIKACIJE S RODITELJIMA Roditelji djece putem aplikacije prate što im djeca rade

Aplikaciji Dinamikom mogu pristupiti samo roditelji i strogo se kontrolira eksponiranje djece, kaže mlada ravnateljica vrtića Monika Đuranović
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Što je danas bilo na meniju, je li dijete pojelo sve što mu je servirano, kakav je crtež nacrtalo, je li mu neka igra posebno privukla pozornost, što je novo naučilo...

Sve to i još puno više roditelji osječke djece koja pohađaju tek otvoreni Dječji vrtić Lastavica mogu doznati jednim klikom na zaslonu svog pametnog telefona ili tableta. Aplikacija Dinamikom koju je kao dio usluge ovoga vrtića uvela njegova vlasnica i ravnateljica Monika Đuranović potpuna je novost u predškolskim ustanovama u Osijeku, za što je najzaslužnija upravo vlasnica prvog e-vrtića u Osijeku.

Vlado Kos / HANZA MEDIA
'Umjesto da informacije o djeci roditeljima dajemo na hodnicima, odlučila sam uvesti aplikaciju koja omogućava internu komunikaciju s roditeljima', kaže Monika Đuranović

Samostalni pothvat

Mlada, obrazovana žena odlučila se prije nekoliko mjeseci upustiti u samostalni poduzetnički pothvat i nakon nekoliko godina rada u gradskim i privatnim vrtićima pokrenuti sama isti taj posao, ali na malo drugačijim načelima.

- Radeći u brojnim vrtićima spoznala sam da kod dijela roditelja postoji određeno nezadovoljstvo s različitim aspektima rada u predškolskim ustanovama, pa sam odlučila to pokušati promijeniti i ponuditi im nešto drugačiju uslugu te na jedan viši nivo podići razinu predškolskog odgoja, ali i međusobnog odnosa na relaciji vrtić – roditelji - rekla je mlada odgajateljica i svježa privatna poduzetnica koja se može pohvaliti i brojnim završenim specijalističkim tečajevima vezanim uz odgoj i rad s najmlađim uzrastima.

Prisniji kontakt

- Primijetila sam da je roditeljima potrebno fleksibilnije radno vrijeme, pa se tako i prilagođavamo njihovim potrebama. Trenutno radimo od 7 do 17.30, no ako je potrebno, možemo raditi i od 6 do 20 sati. Nadalje tu je i jedan, po meni prijeko potreban, prisniji kontakt s roditeljima, međusobno povjerenje i povezanost te dublja komunikacija kako bi se bolje i odgovornije pristupilo odgoju djece, jer su oni naš prioritet. Smatram da kontinuitet između obiteljskog i institucionalnog odgoja kod nas nije zadovoljavajući, istaknula je Đuranović. Na ideju o uvođenju aplikacija putem koje će komunicirati s roditeljima došla je također radom u prijašnjim vrtićima.

- Smatram da nije poželjno informacije o djeci roditeljima davati na hodnicima ustanova, a pogotovo putem mobitela ili javnih društvenih mreža. Konačno, za to nema ni dovoljno vremena. Stoga sam odlučila u uslugu uključiti i aplikaciju koja nam omogućava internu komunikaciju s roditeljima čija djeca pohađaju naš vrtić. Njoj mogu pristupiti samo roditelji te je strogo ograničeno i kontrolirano eksponiranje djece. Aplikacija ima administratora, a roditelji u svakom trenutku mogu stupiti u kontakt sa stručnim suradnicima i odgojiteljima, koji će im odgovoriti čim budu u prilici. Naravno da nećemo to činiti dok smo s djecom, jer smo tada fokusirani na njih, već za to imamo točno određeno vrijeme u kojem roditelji mogu dobiti sve informacije i detaljan opis svega što je dijete radilo, dokumentirano fotografijama i video snimkama, kao i informacije zdravstvenog tipa, podršku psihologa, pedagoga, istaknula je Đuranović, dodavši kako treba istaknuti da to “nije to nikakav big brother i nema video nadzora”.

- Cilj je da roditelji budu mirni, a djeca sretna - zaključila je naša sugovornica, a zadovoljstvo ovakvom uslugom s nama je podijelila i Biljana Glavaš-Crnoja, majka 6-godišnjeg dječaka, jednog od njih trenutno 10 koji pohađaju Lastavicu.

- Prije svega i sin i mi kao roditelji smo sretni što ima tetu Moniku za odgajateljicu, jer je ona je jedna izuzetna osoba. Dodatno smo zadovoljni što je pristup prema djeci dosta individualan, a atmosfera u vrtiću poput kućne.

Više predbilježbi

Aplikacija je, po meni, odlična stvar, jer tete često nemaju vremena posvetiti se svakom roditelju da bi rezimirali dan, a od djeteta je gotovo nemoguće dobiti punu informaciju što je radio u vrtiću i kako mu je bilo. Nekome se to možda ne sviđa, ali meni je odlično, posebno u današnjem životnom tempu kada su djeca po osam sati u vrtiću. Meni kao roditelju dobro dođe da mogu barem na takav način znati što se događa - istaknula je Glavaš-Crnoja. Da je ovakav vid rada naišao na dobar prijem svjedoči već 20 predbilježbi za upis u vrtić, ali i izrada plana i programa za otvaranje jasličke skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:37