OD GRADONAČELNICE NA DALJE...

U OVOM DALMATINSKOM GRADIĆU GOTOVO SVE VODEĆE POZICIJE DRŽE ŽENE I SVE CVJETA! Investicije u usponu, gradska blagajna sve punija, mladi ne bježe...

 
 Nikola Vilić / Cropix

Dok sa svih strana stižu upozorenja kako su žene marginalizirane, neravnopravne i podcijenjene u svom radu, dotle u Supetru na Braču susrećemo posve drugu sliku, piše Slobodna Dalmacija.

U toj bračkoj prijestolnici žene u društvenom i javnom životu drže tri kantuna. I otkad je to tako, Supetar bilježi uspon na kojemu mu mnoge otočne, ali i gradske kopnene sredine, mogu pozavidjeti.

Ovdje se stalno radi i gradi. Investicije su u usponu, u gradskome proračunu sve je više novca, a sve više novca u Supetar stiže i iz europskih fondova.

– Grad Supetar je u ovoj godini dobio sve projekte na koje se prijavio. Dobiveno je više od 25 milijuna kuna europskoga novca. Što reći o tim rezultatima nego da smo i više nego zadovoljni budući da je vrijednost projekata veća od ukupno ostvarenog proračuna prošle godine – kazala je gradonačelnica Ivana Marković, koja odrađuje svoj drugi mandata.

Druga žena grada je Danijela Kirigin, predsjednica Gradskog vijeća, ujedno i prva žena u povijesti grada na toj poziciji. U gradskome parlamentu od 13 članova četiri su vijećnice.

Tu je i Marijana Šemanović koja vodi komunalno društvo "Grad", u kojemu su uglavnom zaposleni – muškarci. Tom ženskom trolistu treba dodati i Irenu Caglević, ravnateljicu Dječjeg vrtića, koja muku muči kako sve mališane smjestiti pod krov dječjeg vrtića "Mrvica" jer je u toj predškolskoj ustanovi više djece nego mjesta.

Slično je stanje i u dotrajaloj osnovnoj školi, koju pohađa više 300 učenika. Ravnateljica Dubravka Menjak nada se kako će uskoro početi izgradnja nove školske zgrade.

Demografska slika budi opravdani optimizam da u Supetru budućnost pripada mladima, a za te pozitivne procese zaslužna je i gradska vlast koja poticajnim mjerama daje vjetar u jedra takvim nastojanjima. Već godinama u Supetru je više rođenih nego umrlih.

Gradonačelnica Marković je sa svojim timom osmislila čitav paket pronatalitetnih mjera, ali i svih drugih, koje prate djecu od rođenja do fakulteta pod nazivom "Sritna dica – sritan grad".

Na čelu policijske postaje nalazi se Katica Jelinčić, a prije nje policiju je također vodila – žena. U obrtništvu dužnost predsjednice već godinama uspješno obnaša Danica Baričević, a vodstvo Poljoprivredne zadruge u rukama je Tije Mlinac.

Doajen među vodećim supetarskim ženama je Gita Dragičević, koja Gradsku knjižnicu vodi otkako zna za sebe, a uskoro će otići u mirovinu. Jasna Damjanović je ravnateljica Centra za kulturu.

U Palači pravde vrijedi ona bilo kuda – žene svuda. Svi suci u Općinskom sudu su žene, predsjednica i tri sutkinje, te četiri sudske savjetnice, a na čelu Zemljišnika i Katastra opet su žene. Slična je situacija i u bankama, a i poslovnica Fine i Porezna uprava u ženskim su rukama, isto kao i Državni ured za graditeljstvo.

A što na sve to kažu muškarci!? Pa oni se ne žale, premda se na prste jedne ruke mogu nabrojati funkcije koje obnašaju. Jednostavno, navikli su živjeti s tom činjenicom.

Žene u Supetru danas s pravom imaju valjanog razloga za zadovoljstvo.

– Ponosna sam na supetarske žene, koje svoje poslove obavljaju odgovorno i uspješno, s puno ljubavi, stručnosti i entuzijazma. Valja znati da nakon redovitog posla žene čekaju i naporni kućanski poslovi.

Ali naše žene se ne žale, sve one to stignu. Stoga im od srca čestitam Dan žena, želeći im još mnogo uspjeha i na poslu i u svojim obiteljima – kazala je za Slobodnu prva žena Supetra Ivana Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:04