NAJSKUPLJE SAVJETNICE U HRVATSKOJ

U pet dana dobile otkaz otpremninu i isti posao

Gradonačelnik Čehok kaže da su Vučić i Kanoti otpuštene jer ga podržavaju u Gradskom vijeću
 Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Bivše stručne savjetnice u Varaždinskoj županiji, Dubravka Kanoti i Darinka Hajduk Vučić, nisu dugo tugovale nakon što su u županiji proglašene viškom.

Samo nekoliko dana nakon što su u županiji dobile otkaz i unovčile otpremnine od oko 200 tisuća kuna svaka, prošetale su od Županijske palače do obližnje Gradske vijećnice u Varaždinu gdje ih je gradonačelnik Čehok, s čije su nezavisne liste izabrane u Gradsko vijeće grada Varaždina, zaposlio u gradskoj upravi.

Sve po zakonu

Sporna je međutim činjenica da je ‘transfer’ mogao biti mnogo jeftiniji za županiju. Gradonačelnik Ivan Čehok tvrdi da je sve obavljeno prema zakonu, a da pitanje otpremnina nije problem grada.

- Smatram da je riječ o dvije najsposobnije službenice koje je županija imala, a koje su dobile otkaz samo zato što me podržavaju u Gradskom vijeću. HNS-ovu županu Predragu Štromaru to se nije sviđalo pa ih je proglasio viškom. Grad Varaždin i ja osobno nemamo nikakve veze s njihovim otpremninama. Nisam znao ni da trebaju dobiti otpremnine ni koliko one iznose - tvrdi varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Ugovor na šest mjeseci

- S obzirom na to da se u Upravnom odjelu za kulturu, sport i tehničku kulturu odlaskom dosadašnjeg v. d. pročelnika Janka Pavetića u mirovinu otvorilo mjesto za nove ljude, Kanoti i Hajduk Vučić su zaposlene u tom odjelu i to na određeno vrijeme, na rok od šest mjeseci. Njihovo zapošljavanje nije sporno i sve je u okvirima Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi - kaže Čehok.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar, međutim, tvrdi da je poslao dopis varaždinskom gradonačelniku u kojem ga je obavijestio da su temeljem reorganizacije službenice Dubravka Kanoti i Darinka Hajduk Vučić stavljene na raspolaganje te ga zamolio da Grad, ima li potrebe preuzme te službenice.

Velika ušteda

Na taj način bi uštedjeli 400 tisuća kuna, a Grad bi zaposlio službenice koje su ionako završile u gradskoj upravi.

- Dopis sam poslao Čehoku no nisu odgovorili- kaže Štromar.

Savjetnice ostale bez komentara

Iako su prvo najavile da će dati svoje viđenje stvari Dubravka Kanoti i Darinka Hajduk Vučić na kraju su ostale bez komentara.

Naime, nakon međusobnih konzultacija i dogovora odlučile su da je najbolje da svoje nove funkcije i pitanje viskoih otpremnina ne komentiraju. Članak 18. stavak 2. i 3. tog zakona dopuštaju prijam u službu službenika druge jedinice likalne i podrućne samouprave bez potrebnog raspisivanja javnog natječaja.

Župan Štromar kaže da su s tom namjerom i pisali gradu Varaždinu no nitko im nije odgovarao.

Kako je došao rok za otpuštanje morali su im otplatiti otpremninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:32