MISTERIOZNA SMRT

U 'podrumu smrti' zrak čist, lijesovi će se ipak otvoriti

Još se ne zna točan sastav plina koji je kriv za tragediju
 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Lijesove smrtno stradalih radnika Slavena Oblizala (45) i Branka Markuša (53) obducenti Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku otvorit će sutra.

Plin zagušljivac

Toksikološki nalaz iz Ljubljane pokazao je da nema rizika za patologa i medicinsko osoblje, no još uvijek se ne zna točan sastav plina koji je kriv za dvostruku tragediju.

Iako je zasad izvjesno da je riječ o smrtonosnome plinu iz porodice takozvanih zagušljivaca, tek nakon patološke analize tkiva znat će se koji je kemijski spoj usmrtio nesretne radnike u podrumu jankomirskog poduzeća Portun Ferrum.

Danas smo na mjestu tragedije zatekli stručnjake iz Zavoda za toksikologiju. Kroz ventilacijski otvor s vanjske strane zgrade podno koje se prostire “podrum smrti” gurnuli su sondu uređaja koji je izmjerio sastav zraka u podrumu.

- Sve je čisto, u podrum se može ući - rekao je član skupine nakon očitanja vrijednosti s digitalnog ekrana. U susjednoj građevinskoj tvrtki Pionir, radnici su zabrinuti i oprezno ulaze u prostorije koje se rijetko otvaraju.

- Ovdje nemamo podrume i nije bilo prodora vode tijekom poplava - tvrdi zaposlenik Pionira.

Sumnjive bačve

Inače, vozači kamiona i bageristi potvrdili su nam da kopajući često nailaze na zahrđale bačve pune nepoznatog sadržaja na šoderici oko obližnjeg Rakitskoj jezera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:54