PRVI U HRVATSKOJ

U Poreču se cijepilo 500 turističkih djelatnika: ‘Otvorit ćemo 70 punktova za testiranje turista‘

Riječ je o djelatnicima porečke hotelske kuće Valamar Riviera, a u idućim tjednima na red će doći i druge tvrtke.
Cijepljenje turističkih djelatnika
 Barbara Ban

Prvih 500 istarskih turističkih djelatnika primilo je danas cjepivo u Poreču i time je označen početak cijepljenja djelatnika u turizmu koji bi trebao biti okončan do kraja svibnja. Riječ je o djelatnicima porečke hotelske kuće Valamar Riviera, a u idućim tjednima na red će doći i druge tvrtke. Cijepljeni su u hotelu Diamant, a i drugi djelatnici cijepit će se u objektima svojih tvrtki.

U Istri se planira cijepiti 15 tisuća turističkih djelatnika i 10 tisuća privatnih iznajmljivača, a cijepljenje će provoditi pet mobilnih timova Nastavnog zavoda za javni zdravstvo te Nastavnog zavoda za hitnu medicinu. Kako je uoči samog početka cijepljenja rekao direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, trenutno je 70 posto djelatnika u toj branši pokazalo interes, najviše u Istri, a nešto manje u Dalmaciji.

- Broj prijavljenih ovisi od kompanije do kompanije. Radili smo popis svih djelatnika na razini čitave države. To je negdje do 70 posto. Istra ima najviše zainteresiranih, a što idemo južnije, to je interes manji. No, iz dana u dan on raste i vjerujem da će, kako samo cijepljenje krene i kako se sezona bude približavala, interes biti sve veći. Plan je da se procijepe svi zainteresirani do konca svibnja, a drugom dozom do konca lipnja. Vjerujemo da je to realno, kazao je Ostojić.

image
Cijepljenje turističkih djelatnika
Barbara Ban
image
Cijepljenje turističkih djelatnika
Barbara Ban

Direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević najavio je i otvaranje 70 punktova za testiranje diljem Istre kako bi turisti koji dođu na more, a treba im brzi ili PCR test kako bi se vratili kućama, imali dovoljno mjesta gdje to mogu učiniti.

- Istra kao turistička destinacija je u potpunosti spremna za sezonu. Evidentirali smo 70-tak lokacija za brzo antigensko testiranje ili PCR testiranje. Tu je i cijepljenje turističkih djelatnika, a treći korak je priprema registra gdje ćemo gostima omogućiti da se prijave za testiranje kako se ne bi stvarale gužve u turističkim zajednica. Ta će nam platforma ujedno dati bolji uvid kojim danom i na kojim mjestima će biti potrebno testiranje, što će omogućiti djelatnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, kako se logistički organizirati. To je ključna komunikacija koju želimo odaslati našim glavnim emitivnim tržištima, kazao je Ivošević. Mjesta za testiranje bit će u samim turističkim kompanijama, ali i na prometnicama kako bi gostima bila čim praktičnija, pojasnio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

- Teško je reći koja će se metodologija tražiti, odnosno hoće li to biti brzi ili PCR testovi. A postoji spremnost opremom i ljudstvom da se to obavi i da to prođe što bezbolnije te da to ne ometa tijek turističke sezone, kazao je Stojanović. Čelni čovjek istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac dodao je pa da će za sve turiste kojima to bude potrebno biti osiguran i prostor za samoizolaciju.

image
Dino Kozlevac
Barbara Ban
image
Cijepljenje turističkih djelatnika
Barbara Ban

Ostojić je naglasio i da se trenutno Istra po organiziranosti cijepljenja te mreže testiranja ističe iznad ostalih hrvatskih županija.

- Mi smo spremni za sezonu, ali epidemiološka situacija je ključ njena uspjeha. Moramo zato učiniti sve, a tu cijepljenje vidim kao alat da dođemo do kvalitetnog i nužno potrebnog epidemiološkog stanja bez kojeg sezone neće biti, ili neće biti na onoj razini na kojoj se nadamo. Želim još jednom pozvati Vladu i europske zastupnike i sve one koji mogu na bilo koji način utjecati da se epidemiološke karte koje se objavljuju na razini Europske unije svedu na županijsku razinu jer smo svjesni da i danas epidemiološko stanje po županijama nije isto. Svjesni smo i što je bilo i lani. Mislim da je korektan način izvješćivanja i informiranja gostiju o epidemiološkoj situaciji u županiji. Vjerujem da će se to dogoditi brzo. Ako uspijemo promijeniti tu kartu, vjerujem i nadam se dobroj sezoni, kazao je Ostojić.

Što se tiče nadolazećih Duhova, koji bi trebali na neki način otvoriti sezonu nešto većim brojem dolazaka njemačkih i austrijskih turista, Ostojić je optimističan.

- Bitno je stanje u našoj zemlji, ali i kakvo je stanje u zemljama od kuda nam dolaze gosti. Ako se one počnu otvarati, a postoje najave za Austriju, Italiju, Sloveniju da će se uz brza antigenska testiranja omogućiti određeni promet, nije nerealno očekivati veći broj dolazaka u to periodu. Ali do Duhova ima još mjesec dana, a do tada se puno toga može dogoditi. Što se tiče bukinga, stanje nije loše. Dapače, buking je jako dobar, ali s obzirom na situaciju sve velike kuće imaju elastičnu politiku otkazivanja pa se dolazak brzo i bezbolno može otkazati. Ako učinimo sve što je moguće da se pripremimo s epidemiološkog aspekta, ne bojim se za sezonu, zaključio je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:54