'RIJEKA, MOJ GRAD'

U RIJECI ODRŽAN KONCERT S POSVETOM GRADU Pogledajte i spot za pjesmu 'Moj grad' u izvedbi superbenda Ri-Val koji okuplja riječke glazbene legende

 
 Matija Djanjesic / CROPIX

Na Trgu 128. brigade HV-a u središtu Rijeke u ponedjeljak je priređen koncert "Rijeka moj grad" povodom skorog početka 2020. kad će Rijeka postati Europskom prijestolnicom kulture, a "Novi list" proslaviti 120. godišnjicu.

Koncert je bio besplatan za sve posjetitelje.

Još jednom se okupio i Ri-Val, riječki superband koji je ispjevao pjesmu Moj grad. Ri-Valovci su se po prvi puta okupili prije više od 30 godina i glazbom obilježavali trenutke važne za grad, priopćeno je iz organizacije Rijeka 2020.

FOTOGALERIJA: Predstavljanje programa EPK 2020

Premijerno prikazan spot za pjesmu Moj grad

„Sretan sam što sam dio generacije koja će svjedočiti tom velikom projektu“, kaže autor pjesme Vlado Simcich Vava, koji je i zaslužan za ponovno okupljanje Ri-Valovaca, osvrćući se na činjenicu da je Rijeka 2020. godine grad nositelj titule Europske prijestolnice kulture.

Koncertno druženje započelo je nastupom benda Turisti, nakon kojeg se na pozornicu popeo Nord. Oni su zagrijali publiku koja je nakon njihovog nastupa pogledala kratku video animaciju u kojoj su najavljeni neki od najznačajnijih programa Europske prijestolnice kulture za 2020, nakon čega je glazbeni program nastavljen uz Gerilu.

Premijerno je potom prikazan spot za pjesmu Moj grad, koji je režirao Radislav Jovanov Gonzo, a koji se snimao na brojnim prepoznatljivim riječkim lokacijama. Pravo uzbuđenje uslijedilo je kada je nakon spota pjesmu i uživo izveo Ri-Val, okupiravši pozornicu sa svojih 20 izvođača za 2020. Glazbenu kulminaciju večeri označava Let 3 koji u jednosatnom nastupu izvodi presjek svojih najboljih pjesama.

Nakon premijere video-spota, na pozornicu su izašli i riječki pjevači i pjevačice različitih generacija, okupljeni u Ri-Valu, te uživo izveli pjesmu.

Tijekom večeri predstavljen je program EPK 2020 u audiovizualnoj formi.

Posjetitelji su mogli dobiti i zastavu EPK te informativne brošure o tom projektu, kao i reizdanje prvog broja "Novog lista" od 2. siječnja 1900.

Zastave su dijelili volonteri projekta Europske prijestolnice kulture kojima su se pridružili i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, direktorica RIJEKE 2020 Emina Višnić i predsjednica uprave Novog lista, Ankica Kruljac.

Svi prisutni pozvani su da zastave izvjese na svoje prozore, balkone, vidljiva mjesta na kojima žele iskazati svoju pripadnost Rijeci - Luci različitosti koja se tijekom iduće godine Europi predstavlja kao otvoren i moderan grad, koji njeguje vrijednosti prihvaćanja, solidarnosti i slobode. Ili, kako i pjesma Moj grad kaže o Rijeci: „Tu nema zidova prema drugima i otvoreno srce s ulice se uvijek čuje“.

Svi pozvani na otvorenje Europske prijestolnice kulture 1. veljače 2020.

Godina nošenja titule Europske prijestolnice kulture u Rijeci započinje 1. veljače 2020. svečanim otvorenjem u riječkoj luci na koje su večeras s koncertne pozornice pozvani svi posjetitelji.

Nakon otvorenja, a tijekom čitave 2020. Rijeku i riječku okolicu očekuje šarolik i dinamičan kulturno umjetnički program u kojem će svatko moći pronaći nešto za sebe, dodaje se u priopćenju organizacije Rijeka 2020.

Upućene zahvale i dodatni pozivi volonterima

Na večerašnjem je koncertu istaknuta uloga i važnost volontera u projektu Europske prijestolnice kulture kojima je upućena glasna zahvala, ali i poziv svima onima koji žele volontirati da se u projekt uključe prijavom putem web stranice Rijeke 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:12