TO DOBA GODINE

U RIJECI ZABILJEŽEN PRVI OVOGODIŠNJI SLUČAJ OPASNE BOLESTI Pacijentica je završila u bolnici, simptomi su slični gripi - temperatura, glavobolja...

Bakterije legionele u laboratoriju na Institutu Pasteur u Lilleu
 Pascal Rossignol / Reuters

Na području Primorsko-goranske županije zabilježen je prvi ovogodišnji slučaj legionele, potvrdio je Centar za rehabilitaciju Rijeka, piše Novi list. Korisnica je zbog simptoma bolesti bila hospitalizirana na Klinici za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Kako kaže prof. dr. Ivica Pavić, dobro je reagirala na terapiju i oporavlja se. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo kažu i kako su slučajevi legionele uobičajeni u ovo doba godine te da nema razloga za paniku.

– Centar za rehabilitaciju provodi sve potrebne mjere i nema razloga za paniku. U današnje vrijeme slučajevi legionele su češći, između ostalog, jer se legionela u današnje vrijeme puno bolje i brže dijagnosticira. Legionela se češće javlja kod osoba starije životne dobi, kroničnih bolesnika i osoba s oslabljenim imunitetom, a manifestira se često kao gripa - temperaturom, glavoboljom i bolovima u mišićima ili pak kao upala pluća – kaže voditeljica Službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Danijela Lakošeljac.

Ornela Klevisser Tomašić, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Rijeka, jučer je potvrdila da je oboljela korisnica Centra jučer otpuštena iz bolnice i vraćena u Centar.

- Iz Zavoda su nas obavijestili da se najvjerojatnije radi o legioneli, no još nema potvrde. Zavod je sa svoje strane poduzeo potrebne mjere – uzeo je uzorke tople i hladne vode te obavijestio Sanitarnu inspekciju. Državni sanitarni inspektor je u Centru također poduzeo sve potrebno i dao nam stroge upute po kojima postupamo. Sve je pod kontrolom.

Slučajevi legionele u Primorsko-goranskoj županiji uglavnom su rijetki. Nešto više ih je bilo 2015. kad je oboljelo 14 ljudi, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:46