USPJEH LIJEČNIKA

U riječkom KBC-u prvi put u Hrvatskoj obavljen zahvat toksin botulinuma na glasnicama

Ilustracija
 Matija Djanjesic / CROPIX

U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Rijeka 3. prosinca je prvi put u Hrvatskoj izveden medicinski zahvat primjene toksina botulinuma na glasnicama dviju pacijentica u liječenju bolesti spazmodične disfonije, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinstvo u riječkom KBC-u.

Toksin botulinuma je primijenjen na glasnicama pacijentica iz Rijeke i Slavonskog Broda, a do sad su se pacijenti za takve zahvate slali u Univerzitetski centar u Ljubljani, gdje su se riječki stručnjaci i educirali.

Zahvat u riječkom KBC-u obavljen je u suradnji neurologa, audiologa i fonijatara. Predstojnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju Tatjana Šepić naglasila je kako dobar tim uz kvalitetnu suradnju i pozitivnu energiju može postići izvrsne rezultate.

Spazmodična disfonija uzrokuje teškoće u govornoj komunikaciji, a time narušava kvalitetu života pacijenata zbog osjećaja socijalne izdvojenosti, kazala je Šepić.

Ta bolest se naziva i laringealna distonija, a nastaje zbog spazama mišića koji kontroliraju glasnice. Vokalni mišići uzrokuju da se glasnice previše približe ili su previše udaljene dok osoba govori. Njen uzrok još nije poznat, a stres ili oboljenja gornjih dišnih puteva su rizični činitelji za razvoj tog oboljenja, istaknuto je.

Predstojnica Klinike za neurologiju Vladimira Vuletić rekla je da jedino toksin botulinuma pomaže pri uklanjanju ovih spazama te liječenju bolesti. Istaknula je važnost suradnje više specijalista u ovom zahvatu, navevši da se danas u medicini zahvati, posebno složeniji, mogu izvoditi isključivo multidisciplinarno.

Spazmodična disfonija pogađa dvije od 100 tisuća osoba, i to u većini žene. Vuletić je kazala da primjena toksina botulinuma na glasnicama traje tri mjeseca i potom se mora ponavljati, a trajnog izliječenja boelsti za sad nema.

Fonokirurginja koja je izvela zahvat Dijana Maržić rekla je da se botulinum unosi izravno u mišić glasnica preko kože. Sam zahvat traje samo nekoliko minuta, ali su pripreme dugotrajne i detaljne, kazala je.

Na konferenciji za novinstvo je bila i jedna od dviju pacijentica na kojima je prvima obavljen inovativni zahvat, Ćazima Badovinac iz Rijeke. Kazala je da joj je stanje s glasom bilo sve lošije te da joj je vrlo drago što je obavila taj zahvat. Poboljšanje u njenom glasu je očito, a pun efekt se očekuje za tri tjedna, te tijekom naknadnih primjena toksina botulinuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:17