MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA

U rješavanju sudbine još 1.892 žrtve nestale i ubijene u agresiji na Hrvatsku tijekom Domovinskog rata nema napretka u suradnji sa Srbijom

Tomo Medved
 Goran Mehkek / CROPIX

U rješavanju sudbine još 1.892 žrtve nestale i ubijene u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku tijekom Domovinskog rata nema napretka u suradnji sa Srbijom koja je ključna za rješavanje tog humanitarnog pitanja, istaknuto je u petak na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba, te je ponovno apelirano na one koji imaju informacije o nestalima da ih daju.

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se u Vinkovcima pod sloganom „Gdje su naši najmiliji? Pomozite nam da ih pronađemo“.

„U suradnji sa Srbijom ne bilježimo napredak i ona ostaje ključna za rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila“, rekao je na prigodnoj svečanosti u Gradskom kazalištu u Vinkovcima izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Naglasio je da Međunarodni dan nestalih osoba ponovno podsjeća na najdugotrajniju i najbolniju posljedicu Domovinskog rata, no istodobno i na 150 masovnih grobnica i više od 1.300 pojedinačnih grobnica u kojima je pronađeno i ekshumirano 5.165 žrtava, a završno identificirano 4.271 žrtve velikosrpske agresije na Hrvatsku.

„Takvi razmjeri stradavanja duboko su utkani u pamćenje hrvatskog naroda“, rekao je ministar Medved.

Dodao je kako je nepodnošljiv teret onih koji još traže svoje najmilije i iz tog razloga Ministarstvo hrvatskih branitelja preuzelo je na sebe ulogu pronalaska nestalih i intenziviralo sve aktivnosti.

Ministar Medved najavio je da će nakon Zakona o hrvatskim braniteljima i Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu do kraja godine biti donesen i Zakon o civilnim žrtvama rata.

„U protekle tri godine prikupili smo i objedinili saznanja o 190 mjesta mogući masovnih i pojedinačnih grobnica, proveli terenska istraživanja na 154 mjesta i pronašli i ekshumirali posmrtne ostatke 108 osoba, a završno identificirali posmrtne ostatke 153 žrtve, koje su pokopane u skladu sa željom njihovih obitelji“, rekao je Medved.

Naglasio je da je pitanje nestalih pitanje domoljubne odgovornosti svakog pojedinca, ali i hrvatskog društva u cjelini koje poziva i na pravnu i moralnu odgovornost u pronalasku odgovornih za ratne zločine.

„Republika Hrvatska će preko Ministarstva hrvatskih branitelja nastaviti u potrazi za istinom za svakog nestalog hrvatskog branitelja i civila čiji se trag izgubio u Domovinskom ratu, dugujemo im vječnu zahvalnost na uzvišenoj žrtvi“, zaključio je ministar Medved.

Sudjeljujući na obilježavanju izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, Ante Deur rekao je kako je „hrvatska država stvarana na boli i ljubavi, boli za svim poginulim i nestalim ali i ljubavi prema Hrvatskoj“.

Naglasio je da je odgovor na pitanje o sudbini nestalih u rukama Srbije i da se Hrvatska neće umoriti u traženju odgovora o sudbini svakog nestalog hrvatskog branitelja i civila.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Mladen Karlić zahvalio je obiteljima nestalih što su „u kršćanskom, katoličkom duhu odgojili djecu i sinove koji su u teškim vremenima stali u obranu hrvatske države i nažalost dali svoje živote“.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatski branitelja Ljiljana Alvir, rekla je da članovi obitelji nestalih umiru, no, poručila je, “iako je nas sve manje, sve više je vas mladih domoljuba što ulijeva nadu roditeljima, braći, sestrama nestalih da će se istina o njihovim sudbinama doznati“.

Alvir je rekla da nestali trebaju identitet, grobno mjesto i svijeću, posebno naglasivši činjenicu da doneseni Zakon o nestalima promiče interese nestalih osoba i članova njihovih obitelji te je po prvi puta jasno definiran interes onih koji ne mogu govoriti.

U ime organizatora obilježavanja međunarodnog dana nestalih osoba pozdravne riječi uputila je i predsjednica Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatska majka“ Vinkovci Spomenka Kušić.

Rekla je da je ta udruga osnovana 1992. godine kao prva u Hrvatskoj koja traži nestale, započeli su s traženjem 120 nestalih s područja općine Vinkovci, a sada traže njih još 30.

„Međutim, u zadnjih osam godina nije pronađen nitko, nije bio niti jedan pokop, a u međuvremenu je umrlo 30 roditelja nestalih, u pet slučajeva i oba roditelja", rekla je.

Pozvala je sve hrvatske medije da jednom mjesečno emitiraju spot o nestalima, kako bi upozorili na ovaj već 28 godina dugi humanitarni problem.

Pozdravne riječi uputio je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt kao i msgr. Tadija Pranjić, župnik vinkovački koji je svih 28 godina potpora obiteljima nestalih.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba počelo je jutros polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Vinkovcima. U središnjem gradskom parku Ministarstvo hrvatskih branitelja priredilo je izložbu opreme za terenska pretraživanja Hrvatske vojske i Uprave za zatočene i nestale dok su prostorom parka dominirale slike nestalih.

U vinkovačkoj crkvi. Sv. Euzebija i Poliona služena je misa za sve poginule i nestale branitelje i civile.

Organizatori obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba su Udruga „Hrvatska majka“ Vinkovci uz potporu Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Svečanost obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović te supokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i grada Vinkovaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:17