ČEKA SE ODLUKA MIP-a

U SABOR STIGAO ZAHTJEV DORH-a ZA SKIDANJE IMUNITETA LOVRI KUŠČEVIĆU Doznajemo za što se točno tereti bivši ministar uprave i politički tajnik HDZ-a

 
Lovro Kuščević
 Bruno Konjevic / CROPIX

DORH od Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Hrvatskoga sabora, kako neslužbeno doznajemo, traži skidanje imuniteta bivšem ministru uprave i političkom tajniku HDZ-a Lovri Kuščeviću zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti kako bi se moglo donijeti rješenje o provođenju istrage.

Riječ je o slučajevima s izmjenama prostornog plana Općine Nerežišće dok je Kuščević bio općinski načelnik, nakon čega je došlo do prenamjene poljoprivrednog zemljišta na kojem je bivši ministar na mjestu postojeće štale izgradio kuću.

Također, DORH traži skidanje Kuščevićeva imuniteta i zbog slučaja s POS-ovim stanom u vlasništvu sadašnjeg načelnika Općine Svemira Obilinovića, koji je pravo na kupnju stana, po cijeni nižoj od tržišne prema programu poticane stanogradnje, dobio od Općine dok joj je na čelu bio Kuščević, a potom je taj stan iznajmljivao turistima.

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, HDZ-ov Žarko Tušek, potvrdio nam je da je u Sabor stigao zahtjev DORH-a, ali o detaljima nije mogao govoriti. No, od drugih sugovornika neslužbeno doznajemo da Kuščević neće biti jedini obuhvaćen ovom istragom, već se radi o grupi mogućih počinitelja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Kako se neslužbeno doznaje, Kuščević je prvoosumnjičeni.

DORH je, kako doznajemo, Hrvatskome saboru poslao opsežnu dokumentaciju, a praksa MIP-a je takva da se saborskim zastupnicima u pravilu uvijek skida imunitet kada to traži DORH, pa će tako biti i u slučaju Lovre Kuščevića.

Predsjednik MIP-a Žarko Tušek potvrdio nam je da će sjednicu sazvati sutra, te da se ona mora održati u roku tri dana, dakle početkom idućeg tjedna. A budući da u Saboru traje ustavna stanka do 15. rujna, u ovakvim slučajevima nije potrebno glasanje na plenarnoj sjednici, već samo na sjednici MIP-a.

- U tom se slučaju odluka MIP-a smatra dovoljnom da se pokrene postupak - pojašnjava Tušek.

Kako je prošlog vikenda objavio Jutarnji, USKOK provjerava četvero smijenjenih ministara. Osim Kuščevića, meta izvida su i Goran Marić, Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac.

Podsjetimo, policijski istražitelji su prošlog tjedna upali u kuću bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića u Nerežišćima na otoku Braču gdje su u sklopu USKOK-ovih izvida provedeni pretresi. Radilo se o izvidima zbog informacija o aferama s nekretninama i prenamjenama zemljišta.

Iz USKOK-a su tada potvrdili “da se navedeni izvidi provode u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) te uz prethodno pribavljene sudske naloge”.

Kuščević je bio prisutan pretragama svog doma. Policija je istovremeno obavila pretrese kuća još nekih osoba povezanih s Kuščevićem, među kojima su kuća i stan njegova šogora Ivice Žuvića.

Kako smo ranije pisali, istražitelji na temelju prikupljenih infomacija smatraju kako postoje osnove sumnje da je na nezakonit način došlo do prenamjene poljoprivrednog zemljišta na kojemu je Kuščević na mjestu postojeće štale izgradio kuću.

Bivši ministar uprave i nekadašnji politički tajnik HDZ-a ostavku na te funkcije podnio je 8. srpnja, a dva dana poslije premijer Andrej Plenković razriješio ga je s dužnosti ministra. Kuščević je istoga dana aktivirao saborski mandat. Dosad je govorio da su napadi na njega neutemeljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:44