SJEDNICA VLADE

U Sabor upućen zakon kojim se omogućava racionaliziranje broja agencija te uspostavlja Državni inspektorat

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.12.2018. u 14:22

Zagreb, 171018.
Ministarstvo uprave, Maksimirska 63.
Izvjesce Povjerenstva o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa biraca iz zahtjeva za raspisivanje drzavnog referenduma Gradjanske inicijative Narod odlucuje i Gradjanske inicijative Istina o Istanbulskoj.
Na fotografiji: Lovro Kuscevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Lovro Kuščević

KARLOVAC - U hitnu saborsku proceduru Vlada je sa sjednice u Karlovcu u četvrtak uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ustrojstvu  djelokrugu ministarstva i drugih središnjih tijela državne uprave kojem je cilj racionalizacija i optimizacija rada tijela javne uprave te se daje zakonski okvir za ponovnu uspostavu Državnog inspektorata.

Predloženim se zakonom, istaknuo je ministar državne uprave Lovro Kuščević, potvrđuje "reformski smjer kojim Vlada ide" jer je on temelj za stvaranje preduvjeta za optimizaciju i racionalizaciju sustava pravnih osoba agencijskog tipa.

"Svjesni smo činjenice da danas u Hrvatskoj postoji veliki broj pravnih osoba agencijskog tipa čije poslove mogu obavljati središnja tijela državne uprave uz daleko manje troškove i isporuku puno boljih rezultata rada", rekao je ministar objašnjavajući razloge predlaganja ovoga zakona kojim će se implementirati zaključak Vlade iz kolovoza o smanjenju broja agencija, zavoda, instituta i zaklada te trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima.

Predloženim zakonom se mijenja djelokrug rada pojedinih tijela državne uprave kako bi ona mogla preuzeti poslove agencija čije se ukidanje predviđa, a predlaže se i ustrojavanje Državnog inspektorata unutar kojeg će se objediniti inspekcijske službe iz nekoliko područja. To će, ističe Kuščević, u bitnome pridonijeti kvalitetnijem radu inspekcije i boljoj komunikaciji s pravnim i fizičkim osobama u postupku nadzora.

Zakonom se predviđa ustrojavanje središnjeg tijela državne uprave za poslove vatrogastva i to do 1. siječnja 2020. godine, a do tada će te poslove obavljati Hrvatska vatrogasna zajednica.

Čestitka premijeru na političkoj volji da se predloži taj zakon

Kuščević je uputio i čestitku premijeru Andreju Plenkoviću "na političkoj volji da se ide u taj zakon".

"Puno je vlada do danas pričalo o potrebi smanjenja broja agencija, potrebi racionalizacije, no ovo je prva vlada koja to i radi", rekao je.

 Čestitku  je uputio i svim kolegama koji su sudjelovali u izradi zakona, "jer nema resora koji se nije uključio i na koji se ova reforma ne odnosi", a posebno potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivredu Tomislavu Tolušiću koji je "koordinirao" cijeli proces.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i prijedlog zakona o psihološkoj djelatnosti kojim se uređuje sadržaj, uvjeti i način obavljanja psihološke djelatnosti, standard obrazovanja, stručni nadzor nad obavljanjem psihološke djelatnosti kao djelatnosti od interesa za državu.

Saborskim zastupnicima upućeni su i konačni prijedlog zakona o djelatnosti socijalnog rada kojim se jasnije uređuju uvjeti za izdavanje i obnavljanje odobrenja za samostalan rad uvođenjem opće dopusnice umjesto dosadašnje licencije.

 Također i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti kojim se uređuju uvjeti i način obavljanja edukacijsko-rehabilitacijske djelatnosti, standard obrazovanja i stručni nadzor nad obavljanjem edukacijsko-rehabilitacijske djelatnosti.

 U Sabor su upućeni i konačni prijedlozi zakona o brdsko-planinskim područjima te o potpomognutim područjima kojima se osiguravaju dodatna sredstva kojima će se, kako je u uvodu sjednice istaknuo premijer, pridonijeti smanjenju nejednakosti među različitim dijelovima Hrvatske.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je kako će Karlovačka županija imati možda najveću korist od ta dva zakona, jer je zakonom o potpomognutim područjima obuhvaćeno 16 općina i grad Slunj, a zakonom o brdsko-planinskim područjima još pet općina.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo