AFERA NA PRISAVLJU

U SABORU LJUTI NA RAVNATELJA HRT-a 'Ne može se zbog verbalnog delikta izbacivati žene na ulicu!'

 CROPIX

Na Prisavlju, odnosno HRT-u zavladala je atmosfera straha, vlada veliki kaos, ocijenila je u petak saborska oporba i glavnim krivcem označila glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana od kojega traži da povuče odluke o otkazima urednicama Hloverki Novak Srzić i Elizabeti Gojan.

Najdalje je otišao Josip Salapić (HDSSB) koji traži da se pokrene mehanizam Radmanova razrješenja, a onda će, kaže, sve ostalo doći samo od sebe.

Sabor je Radmana izabrao, ne treba ga pozivati na povlačenje otkaza, nego ga treba razriješiti dužnosti i dati nekome drugome da vodi HRT na načelima nepristranosti i profesionalizma, poručio je Salapić čiji je Klub bio među sedam klubova koji su željeli govoriti o prilikama na HRT-u.

HRT je, ističe i Damir Kajin (ID), prevažna instituicija da bi je itko privatizirao i s njom se poigravao, na to nema pravo ni Radman.

"Ovo što se događa je dva koraka natrag od onga što je bilo koncem 80-ih godina", ocijenio je Kajin i poručio "ne staljinizmu, pa ni na HRT-u".

Da na Prisavlju vlada atmosfera straha, a neistomišljenici tretiraju kao 80-tih kada je "ravnatelj bio visoko pozicionirani čelnik tadašnje partije", tvrdi Sunčana Glavak (HDZ), a Branko Vukšić dodaje kako se na HRT-u pokušava vladati zastrašivanjem.

"Ne treba tu zaboraviti ni gospođu Krišto koja je dobila otkaz jer je ravnatelj htio pokazati mišiće. Iako sam svjetlosnim godinama od nje udaljen nije trebala dobiti otkaz jer je rekla mišljenje o ravnatelju", rekao je u ime Kluba nezavisnih ljevičara.

Kajin poručuje da je Radman kod najavljenih otkaza postupio po načelu 'jednog mog, jednog vašeg'. Novak Srzić je trebala biti izbačena zbog suradnje s Novom TV, ali ovo što se danas događa je kaos koji se ne može dopusti, poručuje.

Svi klubovi, pa i vladajućeg HNS-a, protive se najavljenom otkazu Gojan i Novak.

Prijetnja otkazom novinarkama je luksuz koji si HRT ne može dopustiti, kaže Goran Beus Richemberg (HNS). Ako su, dodaje, i prekršena interna pravila i Etički kodeks, sigurno postoji čitav niz drugih, blažih mjera od ove koja je drakonska i neprihvatljiva, poručio je HNS-ov zastupnik.

Zbog verbalnog delikta Radman će poslati dvije žene na cestu, smatramo da se Sabor treba zauzeti za samohranu majku dvoje djece i ženu pred mirovinom, jer je saborska većina izabrala Radmana i dala mu faraonske ovlasti, poručila je Glavak.

I Milorad Pupovac (SDSS) poručuje da najava otkaza za Gojan i Novak nemaju nikakva uporišta u profesionalnim i zakonskim kriterijima.

Zastupnici su dužni upozoriti glavnog ravnatelja da se upušta u mjeru kojom će se ograničiti sloboda govora i komentara, to je opasno, suprotno onome zbog čega HRT postoji, naglasio je Pupovac.

Radmanovom najavom otkaza dvijema novinarkama, odnosno urednicama, radi se šteta HRT-u, ocijenio je i laburist Zlatko Tušak. Ovakav način otkaza, da bi se stekla ravoteža, jasna je poruka uvođenja straha, ustvrdio je laburist.

Glavak poručuje i kako etička načela moraju vrijediti za sve.

Zašto se nitko nije pozivao na etiku kada je Radman nanio štetu ugledu HRT-a, kada se dokazalo da je bio u sukobu interesa i još se ne zna gdje je završio novac od hotela koji je kupio od tadašnje partije, zanimalo je zastupnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:27