REGIONALNI RAZVOJ

U SABORU NAPALI GRČIĆA 'Nećemo glasovati za vaš čušpajz, može izazvati probavne smetnje'

Branko Grčić je Saboru predstavio zakon i poručio da nikada nije bio veći ukupan broj jedinica lokalne samouprave koji će po njemu primati potporu države
Zagreb, 170914.Nakon ljetne pauze Hrvatski sabor danas je zapoceo s radom. 14. sjednica zapocela je postavljanjem pitanja Vladi RH.Na fotografiji: Branko Grcic i Boris Lalovac.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Saborska oporba obrušila se u utorak na Vladin prijedlog zakona o regionalnom razvoju tvrdeći da se radi o "čušpajzu" (varivu), velikoj količini demagogije i neutemeljenom optimizmu.

Neću glasovati za "čušpajz" koji ste pripremili, jer može izazvati probavne smetnje, poručio je Laburist Dragutin Lesar potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću koji je Saboru predstavio zakon te poručio da nikada nije bio veći ukupan broj jedinica lokalne samouprave koji će po njemu primati potporu države.

Radi se o 329 jednica, od toga 264 u statusu potpomognutih područja i 65 jedinica u prijelaznom razdoblju s konkretnim financijskim kompenzacijama, rekao je Grčić.

Dugo nismo čuli takvu količinu demagogije i neutemeljenog optimizma, izjavio je Željko Reiner (HDZ) prozivajući Grčića da je o zakonu "svašta izrekao", ali to nigdje ne piše.

Vapijemo Tebi Gospodine, sačuvaj nas ove nove, pravedne raspodjele, poručuje Darko Milinović (HDZ) iz ličke perspektive, tvrdeći da nema županije koja je tako oštećena kao Ličko-senjska, čijih je 96 posto općina i gradova zakinuto.

Boro Grubišić (HDSSB) tvrdi da za Slavoniju predviđene mjere dolaze prekasno. Iseljavanje je ogromno, teško da slavonske općine nakon 24 godine zapostavljenosti imaju šansu oporaviti se, kaže zastupnik.

"Čuo sam da intimno ovo podržavate, sad je stvar vaše političke odluke hoćete li dignuti ruku za to", uzvratio mu je Grčić koji je odgovorio na sve zastupničke primjedbe, mahom ih odbacujući.

Novine u zakonu su prilagodba novim uvjetima članstva u EU, mogućnosti da se na brži i lakši način povuku novci iz Unije, te puna primjena nove kategorizacije jednica lokalne samouprave prema indeksu razvijenosti, kaže Grčić.

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova ističe da sada oko sto jedinica lokalne samouprave ima indeks razvijenosti ispod 75 posto prosjeka države, a nisu u sustavu, niti su bili zadnje 24 godine. "Dakle najmanje razvijeni 24 godine nisu dobili ni kune poticaja i to nije dobro", kaže Grčić.

Predloženim zakonom, navodi, 100 jedinica bi ušlo u sustav, 65 bi izašlo, no taj se proces ne bi dogodio preko noći, a predviđene su i ozbiljne kompenzacijske mjere i nadoknade za te jednice.

Lepoglava, koja bi izašla iz sustava, do sada je iz proračuna godišnje primala oko 6,2 milijuna kuna potpora, a kroz kompenzaciju bi iduće godine dobila 4,2 milijuna.

Ministar ističe da se Vlada, ulazeći u reformu, nije vodila nikakvim političkim ili uskostranačkim interesima. Dokaz za to je, kaže, činjenica da se od 100 jedinica koje ulaze u sustav njih 95 nalazi na sjeveru Hrvatske, najveći broj u Slavoniji. Od 127 slavonskih jedinica njih 117 će biti u sustavu državne potpore.

Grčić naglašava i da Vlada u reformi nije gledala jednicu po jedinicu, nego da gradi sustav i stoga moli potporu sustavu, a ne analizu položaja Lepoglave, Delnica....

Ako krenemo tim putem, sustav nikada nećemo izgraditi, upozorava Grčić uz podatak da će se u novom sustavu mjera u 100 jedinica naći 388.000 građana. Ti će građani, odnosno zaposleni imati veće plaće temeljem uvećanog osobnog odbitka, kaže Grčić i poručuje da se ne ukida Zakon o brdsko-planinskim područjima.

Jedinice koje će novom redistribucijom potpora nešto izgubiti, Grčić upućuje na "ogroman potencijal" koji im se otvara u EU fondovima. Pozivao je sve da se na vrijeme pripreme poručujući im: "Ako niste počeli, počinite odmah".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:15